Op het dak van de modelwoning en tevens de beheerderswoning van de familie Faber liggen dertig zonnepanelen.
Op het dak van de modelwoning en tevens de beheerderswoning van de familie Faber liggen dertig zonnepanelen. Foto: ingezonden

Waterpark Zwartkruis is met A+++-vakantievilla’s klaar voor ‘energiebewust recreëren’

Zaken

Vandaag de dag willen veel vakantiegangers in een vakantiewoning meer luxe dan thuis. Tegelijkertijd vinden ze duurzaamheid belangrijk. “Gasten willen wellnessfaciliteiten, maar het bubbelbad moet wel met zonnepanelen verwarmd worden”, zegt Bastiaan Faber, de bedrijfsleider van Waterpark Zwartkruis in Noardburgum. Met 34 nieuwe luxe vakantievilla’s, allen voorzien van een A+++-energielabel, speelt hij in op deze trend. Hij noemt het “energiebewust recreëren”. 

“In de recreatiewereld zegt men wel eens: ‘In een vakantiewoning is de deur de thermostaat’”, lacht Faber. Daarmee bedoelt hij dat mensen op vakantie over het algemeen wat gemakkelijker zijn. Hij ziet echter een ommekeer. “Mensen worden bewuster. Ze voelen zich beter op hun gemak als ze weten dat de energie die ze verbruiken duurzaam opgewekt wordt.”

De nieuwe vakantievilla’s zijn voorzien van zeer goede isolatie en voldoen aan de nu geldende BENG-normering. BENG staat voor ‘bijna energieneutraal gebouw’. Faber woont met zijn gezin in de modelwoning, een villa met een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter. Op het dak liet hij 30 zonnepanelen plaatsen. “Volgens de BENG-normering zijn minimaal 12 zonnepanelen verplicht. Op het dak is er ruimte voor 42 zonnepanelen.”

Waterpark Zwartkruis biedt drie verschillende types vakantievilla’s aan: de 10-persoonsvilla Roerdomp, de 8-persoonsvariant Patrijs en het 6-persoonsmodel IJsvogel. Er zijn diverse wellnessopties mogelijk zoals een bubbelbad en een barrelsauna. De vakantievilla’s worden gasloos gebouwd en voorzien van een warmtepomp. Volgens de bedrijfsleider zorgde dit nog wel voor een uitdaging. “De grootste vakantievilla heeft drie badkamers. Als er drie personen tegelijkertijd onder de douche staan moet er wel warm water zijn. In dat type woning komt daarom een extra groot buffervat van 500 liter zodat er de gehele dag warm water is voor tien personen.”

Volgens Faber zorgen de duurzame maatregelen voor behoorlijk lagere exploitatiekosten. “Het scheelt op jaarbasis duizenden euro’s, zeker met de huidige energieprijzen. Daardoor heb je als eigenaar bij het verhuren van de woning een hoger rendement. Het is dus beter voor de wereld en beter voor de portemonnee van de eigenaar.”

Bent u geïnteresseerd in een duurzame vakantievilla? Er zijn nog een aantal kavels beschikbaar. Zie voor meer informatie op waterrijkwonen.nl en www.waterparkzwartkruis.com.

Alle vakantievilla’s liggen aan open vaarwater en hebben een eigen aanlegsteiger.
De modelwoning is voorzien van wellnessfaciliteiten zoals een bubbelbad en een barrelsauna.
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21