Op het dak van de modelwoning en tevens de beheerderswoning van de familie Faber liggen dertig zonnepanelen.
Op het dak van de modelwoning en tevens de beheerderswoning van de familie Faber liggen dertig zonnepanelen. Foto: ingezonden

Waterpark Zwartkruis is met A+++-vakantievilla’s klaar voor ‘energiebewust recreëren’

Zaken

Vandaag de dag willen veel vakantiegangers in een vakantiewoning meer luxe dan thuis. Tegelijkertijd vinden ze duurzaamheid belangrijk. “Gasten willen wellnessfaciliteiten, maar het bubbelbad moet wel met zonnepanelen verwarmd worden”, zegt Bastiaan Faber, de bedrijfsleider van Waterpark Zwartkruis in Noardburgum. Met 34 nieuwe luxe vakantievilla’s, allen voorzien van een A+++-energielabel, speelt hij in op deze trend. Hij noemt het “energiebewust recreëren”. 

“In de recreatiewereld zegt men wel eens: ‘In een vakantiewoning is de deur de thermostaat’”, lacht Faber. Daarmee bedoelt hij dat mensen op vakantie over het algemeen wat gemakkelijker zijn. Hij ziet echter een ommekeer. “Mensen worden bewuster. Ze voelen zich beter op hun gemak als ze weten dat de energie die ze verbruiken duurzaam opgewekt wordt.”

De nieuwe vakantievilla’s zijn voorzien van zeer goede isolatie en voldoen aan de nu geldende BENG-normering. BENG staat voor ‘bijna energieneutraal gebouw’. Faber woont met zijn gezin in de modelwoning, een villa met een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter. Op het dak liet hij 30 zonnepanelen plaatsen. “Volgens de BENG-normering zijn minimaal 12 zonnepanelen verplicht. Op het dak is er ruimte voor 42 zonnepanelen.”

Waterpark Zwartkruis biedt drie verschillende types vakantievilla’s aan: de 10-persoonsvilla Roerdomp, de 8-persoonsvariant Patrijs en het 6-persoonsmodel IJsvogel. Er zijn diverse wellnessopties mogelijk zoals een bubbelbad en een barrelsauna. De vakantievilla’s worden gasloos gebouwd en voorzien van een warmtepomp. Volgens de bedrijfsleider zorgde dit nog wel voor een uitdaging. “De grootste vakantievilla heeft drie badkamers. Als er drie personen tegelijkertijd onder de douche staan moet er wel warm water zijn. In dat type woning komt daarom een extra groot buffervat van 500 liter zodat er de gehele dag warm water is voor tien personen.”

Volgens Faber zorgen de duurzame maatregelen voor behoorlijk lagere exploitatiekosten. “Het scheelt op jaarbasis duizenden euro’s, zeker met de huidige energieprijzen. Daardoor heb je als eigenaar bij het verhuren van de woning een hoger rendement. Het is dus beter voor de wereld en beter voor de portemonnee van de eigenaar.”

Bent u geïnteresseerd in een duurzame vakantievilla? Er zijn nog een aantal kavels beschikbaar. Zie voor meer informatie op waterrijkwonen.nl en www.waterparkzwartkruis.com.

Alle vakantievilla’s liggen aan open vaarwater en hebben een eigen aanlegsteiger.
De modelwoning is voorzien van wellnessfaciliteiten zoals een bubbelbad en een barrelsauna.
Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15