Afbeelding
Foto: ingezonden

U wilt met een drone vliegen. Mag dat?

Zaken

Drones zijn de laatste jaren een consumentenproduct geworden. Iedereen kan in principe een drone aanschaffen in verschillende soorten en maten. Dat wil niet zeggen dat je zomaar alles mag met een drone en dat je er überhaupt in alle gevallen zomaar mee mag vliegen. We bespreken in het kort de regels waar je rekening mee moet houden als je van plan bent een drone te gaan kopen. Je koopt de beste drones online bij Droneland.

Registreren als exploitant

Sinds de invoering van nieuwe Europese regels rondom het gebruik van drones begin dit jaar, moet je als dronebezitter je registreren als exploitant. De enige uitzondering hierop is als het om een speelgoeddrone gaat van minder dan 250 gram en zonder camera. In alle andere gevallen moet je je online registreren bij het RDW. Je krijgt dan een exploitantnummer. Dit moet je zichtbaar op je drone aanbrengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het klein uit te printen, uit te knippen en met een plakbandje op de drone aan te brengen. Je registratie moet je elk jaar verlengen. Je betaalt hier elk jaar 23 euro voor.

Kennistest, dronebewijs en RPA-L brevet

Het vervelendste nieuws is echter niet de verplichting om je te registreren als exploitant, maar in vrijwel alle gevallen moet je ook een kennistest succesvol hebben afgelegd over de regels die gelden rondom het gebruik van drones én en Europees dronebewijs halen. Dan nog mag je niet boven menigtes vliegen en is de bestuurder verplicht de drone in zicht te houden. Wil je wél boven menigtes mogen vliegen en/of buiten het zicht van de piloot, dan moet je door middel van heen theoriecursus en een praktijkcursus het RPA-L brevet halen.

Een interessante uitzondering

Ben je ontmoedigd door bovenstaande informatie? Dat is misschien niet helemaal nodig. Er bestaat namelijk een handige uitzondering op de verplichtingen wat betreft de kennistest en het Europees dronebewijs, en dat is het geval voor drones die minder dan 250 gram wegen. Dat is natuurlijk wel héél weinig voor een drone met camera, maar ze bestaan echt. Ten eerste is er de DJI Mavic Mini, waarmee je op maximaal 2,7K resolutie kunt filmen in 30 fps of in Full HD op 60 fps. Ten tweede is er de opvolger van deze drone, de DJI Mavic Mini 2, waarmee je op maximaal 4K kunt filmen (hoogste resolutie in 30 fps). Beide drones wegen 249 gram. Als je hier enkel vluchten met een laag risico mee uitvoert, hoef je je dus alleen maar te registreren als exploitant van de drone. Een ander mag dan overigens ook gewoon met jouw drone vliegen, zolang deze maar een exploitantnummer heeft.

No-fly zones

Mag je als je je aan bovenstaande zaken houdt wel overal je drone oplaten? Niet helemaal. Er bestaan verschillende zones in Nederland en het buitenland waar je niet mag vliegen omdat het aanvliegroutes voor vliegvelden zijn. Deze gebieden kunnen tamelijk omvangrijk zijn. Zonder ontheffing zullen de meeste moderne drones zelf het vliegen in deze gebieden blokkeren. Daarnaast zijn er ook gebieden waar je wel mag vliegen, maar op je hoede moet zijn. Bijvoorbeeld rondom zweefvliegvelden.

Een drone kopen en ermee vliegen kan dus niet zomaar, er zitten wel degelijk haken en ogen aan. Maar als je het echt graag wilt, ben je vast bereid om aan de verplichtingen te voldoen óf een zeer lichte drone te nemen.

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50