MCL biedt urologische topzorg

Zaken Zakelijk

LEEUWARDEN - De prostaat. Een klier die alleen bij mannen voorkomt. De prostaat speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Maar de prostaat kan ook problemen veroorzaken. De bekendste zijn vergroting van de prostaat én prostaatkanker. De urologen van het Medisch Centrum Leeuwarden bieden alle mogelijkheden om prostaatklachten goed te behandelen.

Plasklachten

De prostaat ligt om de urineleider. Doordat de prostaat blijft groeien kunnen - vooral bij mannen van vijftig jaar en ouder – plasklachten optreden. Het MCL behandelt een belangrijk deel van deze patiënten met de GreenLight Laser-behandeling. Een bijzonder patiëntvriendelijke manier om mannen met een goedaardige prostaatvergroting van hun (plas)klachten af te helpen.

De Green Light Laser-therapie kent amper nadelen

"Deze goedaardige aandoening is operatief goed te verhelpen", aldus MCL-uroloog Menuhin Lampe. "De klassieke ingreep leidt tot een ziekenhuisopname van een paar dagen, waarbij de patiënt blaasspoelingen moet ondergaan." Het MCL gebruikt al een aantal jaren de Green Light Laser-therapie. Deze behandeling kent nauwelijks nadelen voor de patiënt. De ingreep vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. De ziekenhuisopname is korter, doorgaans maar één nacht.

De klachten zijn direct na de ingreep over

De nabehandeling is ook minder ingrijpend. "Met een glasvezeldraad met krachtig laserlicht verdampt tijdens de ingreep het teveel aan weefsel van de prostaat", zegt Lampe. "Daardoor is de kans op bloedingen en beschadiging veel kleiner. Het mooie is dat de klachten eigenlijk al direct na de ingreep tot het verleden behoren, en blaasspoelingen niet nodig zijn."

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een veel voorkomende aandoening. Van alle gevallen van kanker in Nederland is ongeveer tien procent prostaatkanker: landelijk gezien circa 11.000 mannen. In het MCL worden jaarlijks honderden mannen voor deze aandoening behandeld. Veel van hen ondergaan een operatie. In veel gevallen wordt daarbij de DaVinci-operatierobot gebruikt.

"Vooral voor complexe urologische operaties bij prostaatkanker, blaaskanker of nieraandoeningen is de Da Vinci-robot ideaal", aldus uroloog Tommy Speel. "We verwachten de komende jaren door vergrijzing een groei van twintig tot veertig procent van het aantal gevallen prostaatkanker die met een operatie te behandelen zijn", meldt Speel.

"In het MCL doen we nu jaarlijks rond de tweehonderd prostaatingrepen met de robot." De voordelen van de operatierobot voor de patiënt zijn groot. Er treedt bij een prostaatingreep minder bloedverlies op, er is minder kans op achterblijvende kankercellen, minder kans op incontinentie en minder kans op impotentie na de ingreep.

Robot helpt chirurg

De naam 'robot' doet vermoeden dat het apparaat volautomatisch werkt, maar dat is niet het geval. Net als bij een 'gewone' laparos-
copische ingreep ('knoopsgatoperatie') kijkt de arts via een camera in de buikholte. De operatie wordt uitgevoerd met precisie-instrumenten die via minuscule incisies door een buisje (trocar) in de buikholte zijn gebracht.

De robot 'vertaalt' bewegingen van arts

Grootste verschil is dat de arts niet rechtstreeks de instrumenten bedient, zoals bij de 'klassieke' chirurgie. De arts zit achter een console, kijkt (tien maal vergroot, in 3D) via de camera in de buikholte en de Da Vincirobot vertaalt zijn bewegingen met grote precisie in minuscule bewegingen van de operatie-instrumenten.

Huisarts

Uroloog Speel: "We bieden al onze patiënten de best passende behandeling. Soms is dat een andere behandeling dan met de DaVincirobot of de Green Light Laser. Vooral een advies aan alle mannen: ga bij prostaat- of plasproblemen snel naar de huisarts. Als er daadwerkelijk prostaatproblemen zijn, kun je het beste snel met de behandeling beginnen, dan is de kans op succes het grootst."
Zie ook: www.mcl.nl.

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50