Afbeelding

BURO Van der Wal: "Samen met makelaars en financiële coaches begeleiden wij mensen bij hun financiële zaken"

Zakelijk Zakelijk

ONDERNEMERSZIN

Zijn agenda was altijd behoorlijk gevuld. Maar een beroerte zette het leven van Sikko van der Wal in 2012 ineens stil. Even leek het erop dat de carrière van de 49-jarige hogeschooldirecteur abrupt beëindigd was. Wonderlijk genoeg kwamen geheugen, beweging en spraak later weer terug. “En dan mag je weer opnieuw beginnen. Hoe dankbaar kun je dan zijn?”

Hoe is BURO van der Wal ontstaan?
“Na mijn revalidatie bleek dat ik niet alleen mijn vakkennis nog had, maar dat ik gelukkig ook nog naar mensen kon luisteren. Mijn wens was om daar iets mee te doen. Dus heb ik gezocht naar een ander werk­ritme in een geschikte organisatievorm. Ja, dat was het begin van mijn buro. Gewoon, vanuit huis.”

Hoe ziet je BURO er nu uit?
“Mijn buro is ons BURO geworden. Want het is een netwerkbedrijf. Ontstaan door samenwerking tussen professionals uit andere bedrijven en freelancers. De klanten zijn particulieren én ondernemers.”

Wat zijn julle vakgebieden?
“Dat zijn vooral woningmakelaardij en woningfinancieringen. Maar we helpen mensen ook bij andere financiële zaken. Met een mooi woord financiële coaching.”

Waar is BURO van der Wal gevestigd?
“Ik houd zelf kantoor in Veenklooster. De makelaars, taxateurs, accountants en juristen die aan het BURO verbonden zijn, komen van elders. De meesten wel uit Fryslân, maar sommigen ook daarbuiten. Internet, mail en telefoon maken dat je geen kantoor nodig hebt.”

Wat zijn je ambities voor het BURO?
“Samen met makelaars en financiële coaches nog veel mensen mogen begeleiden bij hun financiële zaken. Voor een betere koop of verkoop van hun woning. Hulp bij het uitgekiender regelen van hun financiering en verzekeringen. Of helpen bij fiscale, administratieve of juridische kwesties. Zoals bijvoorbeeld de WOZ-bezwaarprocedures, waarvoor mensen zich in deze maand, maart, weer bij ons kunnen aanmelden.”

Wat maakt BURO van der Wal anders?
“Een voorbeeld: je verkoopt je woning. Dan verwacht je een zekere opbrengst. Een makelaar zou niet moeten doen wat iedereen kan: het huis voor minder geld verkopen. In de paktijk gebeurt dit veel en desondanks krijgt hij gewoon kosten en courtage betaald. Bijna iedereen voelt dat hier iets niet klopt.

BURO Van der Wal zoekt voor haar klanten alleen makelaars die geloof hebben in de verkooppropositie. Met een beloning die gekoppeld is aan het verkoopresultaat. Zo wordt het eindresultaat vooraf met de makelaar vastgelegd. Bijvoorbeeld het bedrag dat je na verkoop op je bankrekening tegemoet kunt zien. Dit makelaardijconcept is anders en confronterend. Maar ’t werkt.”

Hoe zie je de markt voor hypotheken over tien jaar?
“Zelfs op een iPhone kun je nu al je financieringsmogelijkheden berekenen. Banken doen van alles aan communicatie via internet. Internet is nu vooral nog een oriëntatiekanaal, volgens mij is het over tien jaar het gangbare koopkanaal. Net zoals in de laatste tien jaar gebeurd is met boeken, kleding en reizen. Door Bol.com, Zalando en Thuisbezorgd hoef je amper de deur nog uit.

Hypotheken waren zogezegd ‘moeilijke’ producten, dus daarvoor moest je naar een adviseur. Met alle kosten van dien. Daar zijn we inmiddels steeds meer klaar mee. Het draait nu om productvereenvoudiging. Dat is prettig voor de komende jaren waarin hypotheken en verzekeringen steeds makkelijker afgesloten kunnen worden.”

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 4 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 5 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 7 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 7 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 8 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 9 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 9 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 12 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 12 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 14 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00