Afbeelding

Drachtster korfballers op zoek naar eerherstel

Sport Sport

DRACHTEN – De degradatie van Korfbalvereniging Drachten/van der Wiel uit de overgangsklasse van de zaalcompetitie is hard aangekomen voor de club die de hoofdklasse als toekomstvisioen nog steeds op het netvlies heeft. Inmiddels is voorzichtig de weg naar herstel ingezet, want de Drachtsters hebben in de eerste klasse de maximale winst behaald uit twee wedstrijden. KF De Wâlden bood zaterdag één helft goed tegenstand, maar moest daarna capituleren voor een fel en agressief KV Drachten/van der Wiel: 19-15.

Die overwinning was terecht, want de Drachtsters hadden net wat meer in huis. Trainer/coach Sake Koelma van KF De Wâlden (Oentsjerk/Tytsjerk) was behoorlijk teleurgesteld over de prestatie van zijn team. “We waren niet in goede doen en hebben onder ons niveau gespeeld. Ook hebben we te weinig gescoord, vijftien punten is aan de magere kant. In de tweede helft stonden we snel vier punten achter en dat konden we niet meer goedmaken. Ik had onszelf tot de favorieten gerekend in deze competitie, maar in deze wedstrijd kwam dat er niet uit. KV Drachten stond goed te verdedigen, we hadden vooral veel last van hun lange dame Alinda Miedema. Enfin, we richten ons nog steeds op de subtop.”

Drachtster heren productief
Bij KF De Wâlden was schutter Johan Linthof van de leg en daardoor was de angel uit de aanval. Hij doorboorde maar één keer de korf en dat stond in schril contrast met de productieve Drachtster heren. Vooral Wim Braam en Marten Penninga waren uitstekend op schot. KF De Wâlden kon de Drachtsters in de eerste helft goed bijbenen. Er was weinig krachtsverschil in dit aantrekkelijke duel, waarin het tempo hoog was.

KV Drachten ging vlot uit de startblokken en nam een 4-1 voorsprong. Nynke Koster, Johan Linthof en Sanne van Kammen repareerden deze schade: 4-4. Hessel Kinderman zette KF De Wâlden daarna zelfs even op voorsprong: 4-5. De accuratesse ontbrak in deze fase bij de Drachtsters. Ze speelden slordig en leden in hun scoringsdrift veel balverlies, waardoor KF De Wâlden de aanval kon overnemen. Toch gingen de Drachtsters met een 8-7 voorsprong de rust in, door een raak schot van Lyssa van der Ende.

Zelfvertrouwen terugkrijgen
In de tweede helft zaten de Drachtsters beter in hun ritme. Twee rake schoten van Wim Braam luidden de neergang van KF De Wâlden in en daarna stond het binnen de kortste keren 18-11. KF De Wâlden geloofde er niet meer in, dat was te merken aan de lichaamstaal. De Drachtsters hadden de winst op zak en lieten de teugels wat vieren. Esther Kloosterman, Bareld Bos, Nynke Koster en Bryan Juckers gaven de eindstand namens KF De Wâlden een wat draaglijker aanzien: 19-15.

Trainer/coach Hillebrand Diever van KV Drachten/van der Wiel bleek in dit duel verbaal een vaatje buskruit en zat geen moment stil. Zijn aanwijzingen waren overal te horen in de Snij Noord Hal, maar de spelers werden er blijkbaar niet zenuwachtig van.

Diever denkt dat zijn ploeg nog stappen kan maken. “We zijn gedegradeerd in de zaalcompetitie en staan in de veldcompetitie onderaan. Degradatie is geen ramp, soms moet je een stapje terug doen om sterker terug te komen. We moeten nu weer bouwen aan dit team. Verdedigend worden we al beter. In de veldcompetitie krijgen we veel doelpunten tegen, in deze wedstrijd maar vijftien. Tijdens trainingen zoeken we aanvallend naar de goede combinaties. Het gaat allemaal om het terugkrijgen van zelfvertrouwen en een goede speldiscipline.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 12 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 14 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 15 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 16 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 16 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 17 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 18 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21