Afbeelding

Herstel BCV tegen Veenwouden na matige reeks

Sport Sport

Joeke de Vries zet BCV met een kopbal op een 0-1 voorsprong. De verdedigers Jelke Jaap de Roos (nummer 2) en Wigle Westerlaan van Veenwouden kunnen dat niet verhinderen. (Foto: Klaas Rozema)

Herstel BCV tegen Veenwouden na matige reeks

FEANWALDEN – BCV uit Burgum gaat na de 0-2 overwinning op SC Veenwouden met een goed gevoel de kerstdagen in. De kerstkalkoen zal de spelers van SC Veenwouden minder goed smaken. Na drie  nederlagen  is SC Veenwouden teruggevallen op de ranglijst. Na de winterstop moeten nog veel punten worden vergaard om eersteklasser te blijven.

Voor de wedstrijd was BCV-trainer Uilke Damstra er allerminst gerust op. “Het zit ons tegen in deze competitie. We hebben veel geblesseerden, waaronder onze middenvelder Roel van der Meulen. Er kwamen laatst maar elf spelers trainen. Veenwouden is wel compleet, hun kracht ligt voorin en op het middenveld.”
Damstra had de matige resultaten scherp gecommuniceerd met zijn spelersgroep. De peptalk en het tactisch plan van de bevlogen trainer misten hun uitwerking niet. Het tot het bot gemotiveerde BCV speelde een bijzonder goede wedstrijd tegen SC Veenwouden, dat een matte indruk maakte en eigenlijk nooit in de wedstrijd zat. Vooral de aanvallers van BCV hadden de vorm van de dag. Als BCV op de goede momenten vaker de trekker had overgehaald, had er zomaar een half dozijn treffers op het scorebord kunnen staan. BCV had vanaf het begin het initiatief en bezorgde met snel combinatievoetbal de verdedigers van Veenwouden handenvol werk. De tactische vondst om verdediger Cor de Jong op het middenveld te posteren pakte ook al goed uit voor BCV. Spelmaker Albertjan van Zwol werd aan banden gelegd door BCV.

Veenwouden kwam nauwelijks aan aanvallen toe, ook al omdat BCV feller was en streed voor elke bal. Centrumspits Wytze Veenstra van Veenwouden stond geïsoleerd en speelde een minder gelukkige wedstrijd. Vleugelspits Rinse Procee kon ook al niet zijn acties maken, hij werd geschaduwd door Jacob Frimpong. De verdediger van BCV bleek ook aanvallende aspiraties te hebben. Zijn rush aan de rechterkant werd gevolgd door een perfecte voorzet. Joeke de Vries stond op de goede plek om de bal fraai in te koppen: 0-1. BCV bleef gevaarlijk en de 0-2 voorsprong was dan ook conform het wedstrijdbeeld. Na een corner maakte Jelte van der Wal het af met een subtiele hakbal. Voor rust had BCV nog meer afstand kunnen nemen. Cor de Jong leek in de rebound van dichtbij 0-3 binnen te schieten, maar stuitte op keeper Coenraad van der Mark.

Veenwouden miste de vorm om een betere tweede helft neer te zetten. Hendrik Jan Procee probeerde het met een afstandsschot, maar het creëren van uitgespeelde kansen lukte nauwelijks. BCV bleef gevaarlijker. Fedde Durk Kingma, één van de uitblinkers bij BCV, legde de bal panklaar voor Jelte van der Wal, die miste terwijl hij praktisch op de doellijn stond. Veenwouden probeerde iets terug te doen, maar de overtuiging ontbrak. Wytze Veenstra schoot naast en Stefan Jan Sijtsma zag zijn inzet gestopt na een voorzet van Rinse Procee. BCV kreeg al combinerend nog een aantal kansen op 0-3. Het bescheiden wanhoopsoffensief van Veenwouden leverde nog een kans op voor Klaas van der Veen, maar een doelpunt was teveel gevraagd.

Met drie punten in de tas heeft trainer Uilke Damstra na zaterdag wat meer lucht in de competitie. “We gaan met een goed gevoel de winterstop in. We hebben tegen sterke tegenstanders gespeeld en weinig punten gepakt. Maar BCV is goed genoeg voor de eerste klasse.”
Na vier seizoenen stopt Damstra bij BCV. Hij wordt opgevolgd door Jasper Bouma, nu trainer van A1 bij Olde Veste’54 in Steenwijk. Na de winterstop zal BCV nog flink wat punten moeten pakken om zich veilig te spelen. “Dat gaat lukken, ik wil niet degraderen in mijn laatste seizoen bij BCV”, zegt Damstra, die al rond is met een andere club.

Veenwouden zal na de winterstop flink aan de bak moeten om zich te handhaven. Veenwouden debuteerde met een sterke wedstrijdenreeks, maar zit nu in een dipje. Bij de Sport- en Ondernemersverkiezingen in Noordoost-Fryslân is SC Veenwouden Sportploeg van het jaar geworden, maar dat is een schrale troost voor de spelers van trainer Jelke Nijboer, die met zichzelf en de vorm worstelen.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 9 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21