VV Zwaagwesteinde verliest topper

Sport Sport

Jaap-Jan van Leeuwen, die het enige doelpunt voor ONT scoorde, wordt gestuit door Thomas Hoekstra van VV Zwaagwesteinde (rechts). Piet Dijkstra van Zwaagwesteinde slaat het duel gade. (Foto: Klaas Rozema)

DE WESTEREEN – VV Zwaagwest­einde heeft zaterdag de topper in de derde klasse B van ONT verloren. In een wedstrijd met twee totaal verschillende helften zegevierden de gasten  met 0-1 en dit mocht gezien de vele gemiste kansen van beide ploegen een klein wonder worden genoemd.

Zwaagwesteinde had de laatste drie wedstrijden gewonnen, ONT haar laatste twee verloren. Maar van enige vorm van gebrek aan zelfvertrouwen was geen sprake bij de gasten die in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij waren. Voetballend was ONT de meerdere en ook was men veel feller in de duels dan Zwaagwesteinde. Na zes minuten kreeg ONT dan ook de eerste kans van de wedstrijd, toen Sjoerd Venema met een poging na een hoekschop doelman Johan Jan Kleefstra tot een redding dwong en ook in de scrimmage die volgde ging de bal er niet in.

Een minuut later kreeg ook de thuisploeg een beste kans, toen Sven Rozendal vanaf zestien meter vrij uit kon halen, maar zijn schot was te centraal en kon worden weggebokst door doelman Rory Bruinja.  Zwaagwesteinde zat totaal niet in de wedstrijd, maar kreeg wel de beste mogelijkheden, zoals na achttien minuten toen Jilt Venema alleen op doelman Bruinja af kon gaan, maar hij verprutste deze kans door de bal te ver voor zich uit te spelen.
ONT was de baas, maar tot veel meer dan wat corners en schoten uit de tweede lijn leidde dit niet. Na drieëndertig minuten spelen zetten de gasten hun overwicht wel om in een verdiende voorsprong. Na slordigheden aan Westereender zijde volgde een vloeiende aanval van ONT, die door Jaap-Jan van Leeuwen bij de eerste paal via de onderkant van de lat doeltreffend werd afgerond: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft kreeg ONT nog twee fikse kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Dion Smits verscheen na een counter alleen voor doelman Kleefstra, de doelman redde knap met de voet. En ook Hielke Knippels verscheen helemaal alleen voor Kleefstra, maar hij schoot wild naast. Bij de thuisclub was Louwrens Wagenaar net voor rust de geblesseerde Dennis Stienstra komen vervangen.

Waar de eerste helft niet altijd even boeiend was, kreeg het publiek een fantastische tweede helft voorgeschoteld. Zwaagwesteinde kwam furieus uit de startblokken en binnen zeven minuten had het zomaar 3-1 kunnen staan. In de zesenveertigste minuut kopte Louwrens Wagenaar uit een voorzet van Wymer de Vries centimeters naast. Drie minuten later zette Sven Rozendal met een prachtige steekpass Jilt Venema vrij voor doelman Bruinja. Venema punterde de bal voorbij de doelman, maar de paal bracht redding voor ONT. En net later was Bruinja kansloos bij een van richting veranderd schot van Sven Rozendal, maar ditmaal was de lat spelbreker voor de thuisploeg. Nadat Wymer de Vries de bal uit een voorzet had teruggelegd, wist Jilt Venema in de scrimmage die volgde ook al niet te scoren. Zwaagwesteinde zette veel druk op ONT en dat had ook het nemen van de nodige risico’s tot gevolg. Hierdoor kregen de gasten via de counter ook een paar grote kansen. In de achtenvijftigste minuut pikte Dion Smits de bal op eigen helft op en hij kon zo doorlopen richting doelman Kleefstra. Smits besloot zijn rush met een schot dat maar rakelings overzeilde. Even later stuitte Hendrik Mulder op de benen van doelman Kleefstra en daarna schoot diezelfde Mulder uit de kluts net naast.  Hoewel Zwaagwesteinde nog steeds de bovenliggende partij was wist men in de fase zo tussen de vijfenvijftigste en de vijfenzeventigste minuut niet gevaarlijk te worden. Trainer Douma bracht aanvaller Jan Visser voor verdediger Thomas Hoekstra en Visser kreeg meteen een beste kans. Na voorbereidend werk van Sven Rozendal schoot hij de bal centimeters naast.  Na een een snel genomen vrije trap van Rozendal verscheen René Nauta alleen voor doelman Bruinja, de hoek was wat scherp en Nauta plaatste de bal tegen de verkeerde kant van het net.

Nadat Zwaagwesteinde nog een strafschop had geclaimd na een vermeende overtreding op Durk van der Wal (terecht niet gegeven door arbiter Vinke) was het slotakkoord voor Sven Rozendal. Zijn vrije trap kon slechts met moeite worden gekeerd door doelman Bruinja, maar zijn redding was afdoende en dus won ONT met 0-1, maar het had ook zomaar 5-5 of iets dergelijks kunnen zijn.

Zwaagwesteinde blijft door deze nederlaag op de derde plaats, de nummers 1 en 2, Grootegast en ONT, lijken uit zicht. Voor de rest zit het dicht bij elkaar in de derde klasse B.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.