Afbeelding

Drachtster hiphopteam Europese topact

Sport Sport

De Nederlandse kampioenen van New Dance Creation. V.l.n.r.: Raisha Burleson, Julia de Jong, Samira Popkema, Mayrine Passial, Sandra Veenstra en Angela Bolhuis. (Foto: Klaas Rozema)

Drachtster hiphopteam Europese topact

DRACHTEN – “Doorzettingsvermogen, het steeds herhalen van de dansoefeningen en geloven in jezelf en het team.” Angela Bolhuis van het demoteam van New Dance Creation vat hiermee het succesverhaal van de zes dansers uit Drachten kort samen. New Dance Creation werd dit jaar Nederlands kampioen hiphop en wil volgend jaar naar de Europese kampioenschappen in het Duitse Bonn.

Trainster Samira Popkema is één van de zes teamleden van dansschool SDC Drachten. Ze startte vorig jaar een eigen dansschool aan de Torenstraat en heeft haar team tot steeds betere prestaties gebracht. Twee keer in de week komen de zes bij elkaar om gedisciplineerd hun dans, die bijna tweeënhalve minuut duurt, tot in de perfectie in te studeren. Steeds weer wordt dezelfde dans gerepeteerd, totdat het moment suprême, de wedstrijd, is aangebroken. Dansen krijgt weinig aandacht, maar het is topsport, weet Samira Popkema. New Dance Creation combineert explosiviteit met artisticiteit.

“Ons team New Dance Creation bestaat nu negen jaar”, zegt Popkema. De dansers hebben hun dansen steeds verder geperfectioneerd. Ze traint haar vijf jongere dansers en maakt zelf ook deel uit van het team. Dat gaat goed samen. “Ik heb op hoog niveau gedanst en mijn teamgenoten dansen in mijn stijl, maar in wedstrijden hoef ik er niet bovenuit te steken. Het gaat om de teamspirit”. De zes dansers hebben verschillende karakters en ideeën en daarvan brengen ze het beste samen.

Hiphop bevat elementen van streetdance en breakdance maar is bovenal gebaseerd op freestyle dansen. “De hiphopdans heeft verschillende stijlen, zoals soul, hiphop, R & B, modern, call lyrics, reggae en house. “Met zijn allen stellen we de muziekmix en de choreografie vast. De jury let op de technische uitvoering, creativiteit, podiumgebruik en synchroniciteit en ook de moeilijkheidsgraad en de uitstraling van de dansers tellen mee bij de beoordeling”, zegt Popkema. De wedstrijddans is kort, maar is intensief.

De eenentwintigjarige Angela Bolhuis, al zes jaar bij New Dance Creation, zegt van Popkema veel over moderne dansen te hebben geleerd. “We doen ons best alles onder controle te krijgen en ook onze eigen inbreng is belangrijk.”
Sandra Veenstra (23) zit al negen jaar in het team. “Het Nederlands kampioenschap is het hoogtepunt van mijn danscarrière”, zegt ze. Op dat kampioenschap in Zwolle wonnen de Drachtsters deze titelstrijd van de Soneo Dance Challenge. Dit was geen toevalstreffer, want op de Europese kampioenschappen Cheer & Dance in Glasgow werd het team van New Dance Creation eerder vierde bij het onderdeel Senior Team Hip-Hop.

Mayrine Passial is met haar drieëntwintig jaar al een routinier in het team. “We hebben een sterke band met elkaar. Over de muziekkeus denken we wel eens verschillend, maar we proberen altijd een tussenweg te vinden om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Presentatie is belangrijk bij de dans.”
“Ik ben op een hoger niveau gekomen en heb veel geleerd, ik ben beter gaan dansen bij New Dance Creation,” vult de zeventienjarige Julia de Jong aan.
De zesde danseres van het team is Raisha Burleson. Twee jaar geleden is bij het team gekomen omdat ze op een hoger niveau wil dansen.

Door Nederlands kampioen te worden heeft New Dance Creation zich geplaatst voor het Europese kampioenschap dat in juni 2014 in het Duitse Bonn wordt gehouden. Ze doen louter mee voor de eer, want forse geldprijzen zijn in deze tak van sport niet weggelegd voor de deelnemers. De dansers hebben veel tijd en energie gestoken in hun dans en willen zo goed mogelijk presteren op het Europese kampioenschap. Het team van New Dance Creation heeft zich door de goede prestatie op het Nederlands kampioenschap ook geplaatst voor het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Orlando. Die trip kost veel geld en kunnen we alleen maken als sponsors te hulp schieten”, zegt Popkema.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 13 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 14 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 15 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 16 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 17 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 19 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 20 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 21 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53