Afbeelding

De gouden baktip van Trochreed-kok Gerard Jullens

Specials

READTSJERK - De decembermaand is in aantocht. Menigeen breekt de komende weken het hoofd over het kerstdiner. Voor velen hoort daar een lekker stukje vlees bij. Kok en eigenaar van restaurant De Troch­reed in Readtsjerk heeft een gouden tip om dat vlees op de juiste wijze te bereiden.

Hoe bereid je vlees op de juiste wijze?

Het is best moeilijk vast te stellen hoe lang het vlees eigenlijk moet worden gebakken. Het hangt natuurlijk af van het gewenste resultaat. Je wilt een lekker zacht stukje vlees, bloeddoorregen, of misschien nog bijna rauw? Of houd je daar niet van en wil je je entrecote lekker doorgebakken serveren? “Doorgeslagen”, noemen ze dat in de professionele keuken. Of: ‘well done’. “We onderscheiden drie gradaties”, vertelt Gerard Jullens. “Medium rare, medium en well done.” Je kunt vaststellen in welke fase het bakproces is, door de hardheid van het vlees te vergelijken met je vuist.

“Vergelijk de hardheid van het vlees met je vuist”

“Maak een vuist”, is de tip van Gerard Jullens, “en houd je hand ontspannen. Druk tussen duim en wijsvinger op het zachte deel van je vuist. De huid veert mee. Heeft het vlees in de pan dezelfde veerkracht, dan is het in het stadium van zacht, rood, vlees.”
Knijp je vervolgens de vuist een beetje aan, dan vermindert de veerkracht van het gedeelte tussen duim en wijsvinger: medium.

Span je je vuist nog verder aan dan verdwijnt nog meer veerkracht uit de huid. Voelt het vlees in de pan net zo, dan heet dat ‘doorgeslagen’, ‘well done’. Laat het vlees na het bakken nog even rusten.

Wat het lekkerst is, hangt af van je persoonlijke smaak en het soort vlees dat je aan het bakken bent. De meeste mensen houden van medium. Mensen die goed doorgebakken vlees willen, wordt geadviseerd te kiezen voor vleessoorten die zich daarvoor ook lenen: vleesproducten met veel vet. “Ossenhaas is te duur en wordt te taai”, vindt Jullens. “Sommige entrecotes of bijvoorbeeld rib-eye zijn meer geschikt.”

Zelf likt Gerard Jullens zijn vingers af bij een stukje bijna rauw ossenhaas, of een heerlijke entrecote, medium gebakken.

'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 12 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 13 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 13 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 13 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 14 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 15 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 15 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 15 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 17 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 18 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 15 apr, 19:00
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 15 apr, 18:00
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 15 apr, 16:05