Afbeelding

Kruidendeskundige Tjitske Postma

Specials

NOARDBURGUM - Wat is belangrijk voor de eerste hulp bij ongelukken? Tjitske Postma van de Krúdwiizer in Noardburgum benadert de vraag vanuit háár professie: kruiden.

"Zet thee of maak een zalf"

Net als homeopate Fokje de Vries noemt Tjitske als eerste Calendulazalf, oftewel goudsbloemenzalf. Het mag niet ontbreken in het medicijnkastje van een gezin. "De zalf werkt antibacterieel en bevat een natuurlijke hars waardoor een wondje gemakkelijker dicht gaat."

De goudsbloemenzalf kun je kopen (calendulazalf heet het dan) of zelf maken. "Ik maak de zalf op basis van vaseline", zegt Tjitske. "Het is niet moeilijk, het kost alleen een paar weken tijd."

Wie geen zalf heeft, kan voor de behandeling van schaafwonden ook een sterke 'thee' zetten van verse of gedroogde goudsbloemen en daarin bijvoorbeeld gezichtspads drenken die je vervolgens op de wond legt.

Goudsbloemen bevatten een natuurlijke hars, waardoor de wond heelt

Smeerwortelzalf
Wat volgens de kruidendeskundige ook niet mag ontbreken in de huisapotheek is smeerwortelzalf. "Voor smeerwortelzalf gebruik je de wortels van de plant. Het heeft een heilzame werking bij blauwe plekken, kneuzingen, spier- en peespijn en ontstekingen van gewrichten."

De wortels hebben een pijnstillend effect en zorgen voor een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en het weefsel gemakkelijker herstelt.

Kneuzingen behandel je met smeerwortel-wortels

Leg een kompres op de zere plek
Je kunt de wortels van smeerwortel ook laten trekken in kokend water om er een kompres van te maken dat je op een kneuzing legt. "Smeerwortel gebruik je in ieder geval altijd uitwendig", waarschuwt Tjitske.

Of snij een wortel in plakjes
Je kunt een zalf of een compres maken, maar je kunt ook de wortel opgraven, in plakjes snijden en op het pijnlijke lichaamsdeel leggen, vertelt Tjitske voor het geval je niets in huis hebt, en ineens met een kwetsuur te maken krijgt. "Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe smeerwortel er uitziet."

Tijm is onmisbaar in de huisapotheek

Tijmthee
Tijm is de volgende plant die bij geen gezin zou moeten ontbreken, vindt Tjitske. "Heel medicinaal bij verkoudheid of hoest."
Je moet wel de goede soort gebruiken, Times Vulgaris. Daarvan kun je thee maken (een takje in een kopje) en driemaal daags een mok drinken. Een kopje tijmthee per dag als er verkoudheid heerst in het gezin, is aan te raden."
Preventief een kopje drinken kan, maar let op: "Drink nooit weken achter elkaar dezelfde kruidenthee. Dat kan negatieve effecten met zich meebrengen.

Tijmsiroop
Je kunt ook een tijm-siroop maken (met suiker, honing of zoetstof) en daar driemaal daags een theelepel van nemen bij kriebelhoest.

Griep? Zet thee van vlier- en lindebloesem

Gebruik vers of gedroogd kruid
Om griep minder heftig te laten verlopen is het handig als je zomers vlierbloesem en lindebloesem plukt en droogt. Je kunt deze gedroogde kruiden ook kopen bij een reformzaak.

Laat het niet te lang trekken
"Bij griep doe je van beide bloemensoorten een dessertlepel in een theepot, water er bij, tien minuten laten trekken en dan zeven. Dit laatste is belangrijk omdat de thee anders te sterk wordt; in plaats van een genezende werking krijgt het dan een toxische werking."

"Het is een lekkere thee", zegt Tjitske. Bij griep drink je hem driemaal daags. Je kunt de thee ook preventief drinken. Dan geldt ook hier weer: doe dat niet weken achter elkaar, maar bijvoorbeeld een kopje per week.

Afbeelding
Concert Egerländerkapel Die Dorfplatz Musikanten in Hurdegaryp Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Theun de Vries-lezing van Sander Terphuis over vrijheid en verzet Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Friese begroting 2023 realistisch en terughoudend Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Open dag Cultuurcentrum de Wâldsang Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Waterpark Zwartkruis is met A+++-vakantievilla’s klaar voor ‘energiebewust recreëren’ Zaken 17 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 27 sep, 18:51
Afbeelding
Friese oud-studenten RUG en ‘de taalkracht van het Fries’ Algemeen 27 sep, 13:57
Afbeelding
Oudega aan het water steeds meer zichtbaar Algemeen 27 sep, 12:00
Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 27 sep, 11:07
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 27 sep, 10:20
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 27 sep, 07:30
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58