Afbeelding

Frank Eijgelaar: degradatie niet dramatisch voor ONB

Specials

DRACHTEN – De prestatiecurve van voetbalvereniging ONB vertoont pieken en dalen. Speelde ONB drie jaar geleden nog in de eerste klasse, in het komende seizoen moeten de Drachtsters zichzelf na degradatie opnieuw uitvinden in de derde klasse. Dat heeft niet alleen nadelen. “Jonge spelers kunnen op dit niveau ervaring opdoen”, zegt routinier Frank Eijgelaar.

Eijgelaar maakte de afgelopen seizoenen twee degradaties mee bij de volksclub uit noord-oost Drachten. De vierendertigjarige Eijgelaar, die zowel op het middenveld als op de backpositie zijn sporen heeft verdiend, hoort ook dit seizoen bij de selectie. "Ik voetbal nog altijd graag en bij de club zagen ze het liefst dat ik niet zou stoppen. Ook van mijn teamgenoten kreeg ik positieve reacties. Ik speel in dienst van het team."

“Individueel prima spelers, maar te kleine selectie”

Eijgelaar speelde tien jaar in de hoofdmacht van Drachtster Boys, maar hij koos ervoor op een lager niveau zijn voetballoopbaan te vervolgen. Daarvan heeft hij geen moment spijt gehad, want hij is helemaal ingeburgerd bij ONB. “Mijn maatschappelijke carrière en werk bij de belastingdienst hebben voorrang.” Eijgelaar stapte niet op het meest gelukkige moment in bij ONB, want na degradatie uit de eerste klasse was ook het niveau van de tweede klasse te hoog gegrepen. “Individueel hebben we prima spelers, maar de selectie was te klein. Een aantal spelers werkt in ploegendienst en daardoor konden we niet optimaal trainen. Dat ging ten koste van het inslijpen van spelsystemen, we konden onszelf niet naar een hoger niveau tillen. Ook misten we in de selectie scorend vermogen en kregen we teveel goals tegen.”
De fanatieke achterban van ONB berustte al vrij snel in de degradatie. Eijgelaar: “Onze supporters verwachten dat de spelers altijd alles geven. Ze zijn blij als we winnen, maar toen we in de problemen kwamen accepteerden ze de degradatie. Ze waren er zelfs vrij gelaten onder en kijken al uit naar de derby tegen VV Drachten.”

Eijgelaar vindt het eigenlijk geen ramp dat ONB is gedegradeerd. Hij ziet dit seizoen als een overbruggingsperiode waarin jongere spelers ONB een nieuw gezicht moeten geven. “Het vormen van een nieuw team kost tijd. De club moet verder gaan met eigen jeugdspelers. De A-junioren komen eraan, maar je moet niet verwachten dat we meteen een sprint naar voren zullen inzetten. Het zal moeten komen van het collectief, de jonge spelers zullen ervaring moeten opdoen. ONB moet het hebben van de eigen aanwas. Andere voetbalclubs uit de omgeving hebben spelers meer te bieden dan ONB dat een echte volksclub is."

"Jeugdspelers motiveren en sterker maken"

"Enkele selectiespelers zijn inmiddels gestopt, de aanvulling komt uit het tweede team en de A-junioren. Je moet de jeugdspelers triggeren, motiveren en sterker maken. De jeugd haakt sneller af dan vroeger, waardoor ook de doorstroming van talent minder is. Onze nieuwe trainer Dennis Stuiver, de opvolger van Carlo Rietdijk, speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de jeugd en is de geschikte man op het goede moment. ONB moet ervoor zorgen dat de jeugd een goede opleiding krijgt en door kan stromen naar de eerste selectie. We moeten, met goede jeugdtrainers, terug naar de basis en daarin investeren, ook als het om hele jonge spelertjes gaat."

Het nieuwe seizoen in de derde klasse zal even wennen zijn voor ONB, met een vernieuwde selectie. VV Drachten is één van de tegenstanders, die club degradeerde nog niet zo lang geleden naar de derde klasse. “We moeten ons aanpassen aan het niveau en er rekening mee houden dat het voetbal in de derde klasse fysieker is. Na vijf wedstrijden kunnen we zeggen hoe we ervoor staan. Ik hoop dat we een goed seizoen kunnen draaien”, zegt Eijgelaar.

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00