Afbeelding

Marten Koop van der Velde optimistisch over KC De Pein

Specials

OPEINDE – Korfbalvereniging De Pein speelde in een recent verleden nog in de tweede klasse, maar is na degradatie afgezakt naar de vierde klasse op het veld. In de zaal handhaafden de korfballers zich in de derde klasse. Ondanks deze sportieve terugval ziet routinier Marten Koop van der Velde de toekomst van zijn club niet somber in. “We hebben een veelbelovende, jonge selectie en talentvolle jeugdspelers.”

Marten Koop van der Velde blikt nuchter terug op de mindere seizoenen. “Meerdere spelers stopten bij KC De Pein of gingen naar andere clubs. Dat was een verzwakking van onze selectie. Het inleveren van kwaliteit was de voornaamste reden van de degradaties. We hadden geen jeugdteam dat het vertrek van spelers op kon vangen. Nu staat dat team er wel en kunnen de spelers het niveau van de eerste selectie aan.”

Marten Koop van der Velde blijft optimistisch en denkt dat KC De Pein er over een paar jaar beter voorstaat. “We gaan een redelijke goede toekomst tegemoet. Promotie naar de eerste klasse zit er misschien wel in. We hebben een jonge selectie en alle spelers blijven. Tenzij de spelers stoppen of uitwaaieren naar andere clubs kunnen we verder komen dan nu.” Korfballen in de zaal ligt KC De Pein beter dan op het veld. Van der Velde: “We moeten het van het schot hebben en daarmee kunnen we in zaal meer variëren dan op het veld. In de zaalcompetitie werden we vierde. Spelen in de zaal vinden we aantrekkelijker. Op het veld spelen we na de zomer op kunstgras.”

Successen meegemaakt bij LDODK

De tweeëndertigjarige Marten Koop van der Velde is met zijn routine nog steeds belangrijk voor KC De Pein. Hij komt uit een korfbalfamilie, want zijn ouders hebben gekorfbald, evenals zijn beide zussen. Van der Velde heeft voordat hij bij KC De Pein ging korfballen op een hoger niveau gespeeld. “Ik ben begonnen bij WWMD in Hemrik. Daar zat weinig perspectief in, want we degradeerden uit de tweede klasse. Ik had de ambitie hoger te spelen en toen ik tweeëntwintig was, ben ik naar LDODK in Gorredijk gegaan. Dat was voor mij toen een uitdaging. Bij LDODK heb ik alle successen beleefd. Toen ik kwam speelde de club in de overgangsklasse, daarna heb ik de promotie naar de hoofdklasse en de Korfbal League meegemaakt. Na die laatste promotie ben ik in de tweede selectie terecht gekomen. Dat had ook te maken met mijn werk dat moeilijk met korfbal te combineren viel. Ik heb bij LDODK veel geleerd over korfbal en er een mooie en unieke tijd gehad. Bij LDODK ligt de trainingsintensiteit een stuk hoger en wordt van je verwacht dat je op niveau presteert.”

“Ik speel nu aanvallender en scoor meer”

Bij LDODK was hij reboundspeler die in het dienst van het team speelde en vooral anderen liet scoren. “Bij KC De Pein is mijn rol anders en completer. Ik speel nu aanvallender en scoor meer. Ik probeer mijn teamgenoten te coachen en te sturen. Mijn intentie is nog steeds dezelfde, ik wil altijd winnen.” Ondanks de wat mindere resultaten bij zijn huidige club vindt hij korfbal nog steeds een leuk spelletje. “Zolang ik lichamelijk fit ben, blijf ik spelen. Ik hoop nog een jaar of drie door te gaan.” Otto van Zanden is ook het komende seizoen hoofdtrainer van KC De Pein. “Voor de stabiliteit van de club is het goed dat hij gebleven is”, meent Van der Velde.

KC De Pein heeft in Opeinde concurrentie van voetbalclub ONT, maar heeft zeker bestaansrecht met drie seniorenteams en een aantal jeugdteams. De club doet haar best om de jeugd voor het korfbal enthousiast te maken. “Door onze kangoeroeclub kunnen jonge kinderen spelenderwijs in aanraking met de sport.” Korfbal is in Opeinde populair. “We hebben een vaste groep supporters, die onze wedstrijden volgt”, besluit Van der Velde.

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50