Afbeelding

Marten Koop van der Velde optimistisch over KC De Pein

Specials

OPEINDE – Korfbalvereniging De Pein speelde in een recent verleden nog in de tweede klasse, maar is na degradatie afgezakt naar de vierde klasse op het veld. In de zaal handhaafden de korfballers zich in de derde klasse. Ondanks deze sportieve terugval ziet routinier Marten Koop van der Velde de toekomst van zijn club niet somber in. “We hebben een veelbelovende, jonge selectie en talentvolle jeugdspelers.”

Marten Koop van der Velde blikt nuchter terug op de mindere seizoenen. “Meerdere spelers stopten bij KC De Pein of gingen naar andere clubs. Dat was een verzwakking van onze selectie. Het inleveren van kwaliteit was de voornaamste reden van de degradaties. We hadden geen jeugdteam dat het vertrek van spelers op kon vangen. Nu staat dat team er wel en kunnen de spelers het niveau van de eerste selectie aan.”

Marten Koop van der Velde blijft optimistisch en denkt dat KC De Pein er over een paar jaar beter voorstaat. “We gaan een redelijke goede toekomst tegemoet. Promotie naar de eerste klasse zit er misschien wel in. We hebben een jonge selectie en alle spelers blijven. Tenzij de spelers stoppen of uitwaaieren naar andere clubs kunnen we verder komen dan nu.” Korfballen in de zaal ligt KC De Pein beter dan op het veld. Van der Velde: “We moeten het van het schot hebben en daarmee kunnen we in zaal meer variëren dan op het veld. In de zaalcompetitie werden we vierde. Spelen in de zaal vinden we aantrekkelijker. Op het veld spelen we na de zomer op kunstgras.”

Successen meegemaakt bij LDODK

De tweeëndertigjarige Marten Koop van der Velde is met zijn routine nog steeds belangrijk voor KC De Pein. Hij komt uit een korfbalfamilie, want zijn ouders hebben gekorfbald, evenals zijn beide zussen. Van der Velde heeft voordat hij bij KC De Pein ging korfballen op een hoger niveau gespeeld. “Ik ben begonnen bij WWMD in Hemrik. Daar zat weinig perspectief in, want we degradeerden uit de tweede klasse. Ik had de ambitie hoger te spelen en toen ik tweeëntwintig was, ben ik naar LDODK in Gorredijk gegaan. Dat was voor mij toen een uitdaging. Bij LDODK heb ik alle successen beleefd. Toen ik kwam speelde de club in de overgangsklasse, daarna heb ik de promotie naar de hoofdklasse en de Korfbal League meegemaakt. Na die laatste promotie ben ik in de tweede selectie terecht gekomen. Dat had ook te maken met mijn werk dat moeilijk met korfbal te combineren viel. Ik heb bij LDODK veel geleerd over korfbal en er een mooie en unieke tijd gehad. Bij LDODK ligt de trainingsintensiteit een stuk hoger en wordt van je verwacht dat je op niveau presteert.”

“Ik speel nu aanvallender en scoor meer”

Bij LDODK was hij reboundspeler die in het dienst van het team speelde en vooral anderen liet scoren. “Bij KC De Pein is mijn rol anders en completer. Ik speel nu aanvallender en scoor meer. Ik probeer mijn teamgenoten te coachen en te sturen. Mijn intentie is nog steeds dezelfde, ik wil altijd winnen.” Ondanks de wat mindere resultaten bij zijn huidige club vindt hij korfbal nog steeds een leuk spelletje. “Zolang ik lichamelijk fit ben, blijf ik spelen. Ik hoop nog een jaar of drie door te gaan.” Otto van Zanden is ook het komende seizoen hoofdtrainer van KC De Pein. “Voor de stabiliteit van de club is het goed dat hij gebleven is”, meent Van der Velde.

KC De Pein heeft in Opeinde concurrentie van voetbalclub ONT, maar heeft zeker bestaansrecht met drie seniorenteams en een aantal jeugdteams. De club doet haar best om de jeugd voor het korfbal enthousiast te maken. “Door onze kangoeroeclub kunnen jonge kinderen spelenderwijs in aanraking met de sport.” Korfbal is in Opeinde populair. “We hebben een vaste groep supporters, die onze wedstrijden volgt”, besluit Van der Velde.

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 4 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 5 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 6 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 7 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00