Afbeelding

Afval: voorkomen is beter dan genezen

Specials

De derde stap van de ladder is recycling. Afval apart inzamelen zodat het kan worden hergebruikt. Foto: Klaas Rozema

In de zomervakantie wekelijks een aflevering van de serie ‘Afval scheiden’
Afval: voorkomen is beter dan genezen

Gedurende de zomervakantie plaatsen we wekelijks een aflevering van de serie ‘Afval scheiden’. Je leest hierin leuke tips en weetjes, iedere keer over een ander soort afval. Onderaan deze pagina lees je het eerste deel. In dit artikel eerst nog wat informatie over afval in het algemeen.

Afval scheiden is namelijk een nobel streven, maar beter is het om te beginnen met afvalbeperking. Een handig hulpmiddel is de ladder van Lansink: preventie, hergebruik, recycling, energie, verbranden, storten.

Preventie

Afval voorkomen is de beste optie
De eerste in het rijtje: preventie, is de beste optie. Het verminderen van afval. Waar mogelijk kiezen voor verpakkingsvrije producten. Zelf een tasje meenemen voor je appels, of met je eigen bakje naar de notenboer.

Hergebruik

Het gehele product opnieuw gebruiken
Natuurlijk is niet alle afval te voorkomen. Dan is hergebruik de beste optie: het gehele product opnieuw gebruiken. Het glazen potje van de sperzieboontjes kan bijvoorbeeld gebruikt worden als opberger voor schroefjes, elastiekjes of ander klein spul. Met melkpakken kan leuk worden geknutseld, zie Pinterest. Broodzakken kunnen worden hergebruikt in een kleine pedaalemmer, en ga zo maar door.

Recycling

Spullen in huis die je niet meer nodig hebt kunnen worden verkocht, weggegeven aan familie of vrienden die het wel kunnen gebruiken, of kunnen naar de kringloop worden gebracht.

Energie opwekken met verbranding, maar verbranden is de slechtste optie voor het milieu

Kun je er echt niets meer mee?
Heb je echt geen potjes en zakjes meer nodig, dan komt ‘recycling’ aan bod. Afval dat apart kan worden ingezameld, wordt gerecycled, en dus niet verbrand in de verbrandingsoven. Denk aan glas in de glasbak en textiel in de textielcontainer. Een deel hiervan hoeft de consument niet zelf te scheiden, maar wordt achteraf uit het restafval gehaald.

Afvaloven wekt energie op
Energie staat hier voor: de terugwinning van energie uit afval. Afval dat op geen enkele manier kan worden hergebruikt of gerecycled, wordt onder andere verbrand in de Reststoffen Energiecentrale (REC) van Omrin. De centrale wekt elk jaar genoeg elektriciteit op voor 40.000 huishoudens.

Verbranden
Daarna volgt verbranden: het op het land verbranden van afval, wat erg slecht is voor het milieu.

Storten
De laatste stap, storten, geldt voor afval dat niet verbrand kan worden, bijvoorbeeld asbest.


Afval scheiden: bijna alle textiel is opnieuw bruikbaar

Vodden mogen ook in de textielcontainer

Net als bij de glasbak, zorgen ook bij de textielcontainer technologische ontwikkelingen ervoor dat men er steeds meer in kwijt kan. Het enige criterium is dat het textiel niet nat of vies is.

Textiel kan erg goed worden hergebruikt als het om draagbare kleding gaat, of worden gerecycled als grondstof voor nieuw textiel, isolatiemateriaal, poetsdoeken of vulling voor matrassen. In de meeste textielcontainers mogen daarom tegenwoordig ook vodden. Let daarbij wel op wat er op de container zelf staat, er kunnen uitzonderingen zijn.

Knuffels, tassen en riemen ook geschikt voor recycling

Het textiel moet altijd in een plastic zak worden aangeboden. Schoenen mogen er ook in, wel als paar aan elkaar gebonden. Naast kleding en schoenen kan er ook huishoud- en woontextiel in de textielcontainer, net als afgedankte knuffels en accessoires als riemen en tassen. Wat niet mag: vies en nat textiel, textielsnippers, hard speelgoed, matrassen, tapijt en vloerbedekking.

Wat staat er op de container?
Wat er vervolgens mee gebeurt, hangt af van de organisatie waar de container van is. Het kan zijn dat de kleding naar de kringloopwinkel gaat, naar het Leger des Heils, of wordt geëxporteerd naar landen waar de vraag naar gebruikte kleding groot is. Ook kan het worden gebruikt bij humanitaire rampen.

Help besparen op de productie van wol en katoen

In totaal kan ongeveer 95 procent van het textiel dat wordt ingezameld, worden hergebruikt of gerecycled. Van de 124 miljoen kilo textiel die met het restafval in de verbrandingsoven verdwijnt, had nog 65 procent hergebruikt en gerecycled kunnen worden.

Textiel kan, naast in de kledingcontainer ook direct bij de kringloop of de milieustraat worden gebracht. Tevens zijn er soms inzamelingsacties waarbij het thuis wordt opgehaald voor een goed doel.

Het is erg belangrijk dat textiel gescheiden wordt ingezameld. De productie van stoffen als wol en katoen is namelijk nogal milieubelastend, dus door een goede inzameling kunnen grondstoffen, water en energie worden bespaard.


In de textielcontainer mag veel meer dan men denkt: ook vodden, riemen en tassen bijvoorbeeld. Foto: Klaas Rozema

Afbeelding
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 2 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 2 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 5 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 6 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 7 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 22 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 23 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05