Afbeelding

Woongroep op zoek naar ‘mienskipsgefoel’

Specials

De bewoners van het land van één, v.l.n.r.: Sity Smit, in kruiwagen Neeltje Verdoorn, Theo Teunissen en Vasudeva Schout. Ontbrekend op de foto: Rob Jansen. (Foto: Klaas Rozema)

“Iedereen mag meedelen in wat de aarde ons geeft”
Woongroep op zoek naar ‘mienskipsgefoel’

SURHUIZUM – Het land van één, zo noemen de bewoners van de Rysloane 5 in Surhuizum hun woongroep. “In eenheid met elkaar en onze omgeving samen leven, dat is wat we nastreven.”

Door Grietje de Jong-Taekema

Allemaal zijn ze nieuw in de omgeving. Ze komen uit Drachten, Lelystad, Enkhuizen en Alkmaar. Nieuw in Surhuizum dus, en de meesten ook in Friesland. En ze zijn actief op zoek naar verbinding met de omgeving.

Neeltje Verdoorn: “We hebben alle vijf een meditatieopleiding gedaan. Dat zorgt ervoor dat we allen dezelfde spirituele achtergrond hebben en hetzelfde gevoel van verbinding ervaren: de overtuiging dat alles één is.” Deze gedachte verklaart de keuze voor de gekozen naam.

‘Mienskip’, dat is wat ze beogen, ook al voelt het nog wat onwennig om het Friese woord uit te spreken. “Er is zoveel ellende in de wereld dat mensen zich soms machteloos kunnen voelen. Maar in je eigen omgeving kun je samen heel veel bereiken. Wij willen onze energie bundelen om in het klein teweeg te brengen wat in het groot niet zo makkelijk lukt.”

Samen kochten ze de boerderij aan de Rysloane. “Op een vrijdag zagen we dat de prijs van dit boerderijtje sterk was gezakt. We zijn er die zondag direct heen gereden en hebben door de bosjes gegluurd,” lacht Verdoorn. “Die maandag gingen we kijken met een makelaar en brachten we een bod uit. We dachten allemaal: “Dit is het.”

Nu proberen ze in Surhuizum een levendige plek te creëren waar iedereen zich welkom voelt. Er wordt een moestuin aangelegd volgens de principes van de permacultuur, er worden tai-chilessen gegeven en projectmiddagen gehouden over eetbare wilde planten en bloemen. Vorig jaar organiseerden ze een workshop stroleemhuis bouwen. Dat heeft een rond gebouwtje opgeleverd dat nu wordt gebruikt als ontmoetingsruimte.

“Het is wel even zoeken. Zo moeten we duidelijk de grond leren kennen, want vorig jaar konden de pompoenen wel zwemmen in het water, zo nat was het hier. Ook ontdekken we waar je als woongroep tegenaan kunt lopen. Het afsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld, of subsidie aanvragen voor zonnepanelen, alles is afgestemd op traditionele huishoudens. Dat vergt veel uitzoekwerk.

Ondanks alles denk ik toch dat het goed is dat we de sprong hebben gewaagd. Veel ideeën voor woongroepen lopen van tevoren al vast doordat men het niet eens wordt over de statuten. Maar eigenlijk kun je alles niet vooraf vastleggen”

Alternatieve manieren van samenwonen als woongroepen worden steeds meer gezien als serieuze optie. Verdoorn weet dat wel te verklaren: “Mensen worden niet gelukkig van nog een nieuwe auto of meer spullen, maar wel van de verbinding zoeken met elkaar, van hart tot hart. Misschien klinkt het wat zweverig,” voegt ze er lachend aan toe. “Echte verbinding voel je als je werkt aan een gezamenlijk doel. Een tijdje terug waren we bijvoorbeeld in de tuin aan het werk.  Door een paar dagen planten en stenen te sjouwen en ‘s avonds samen te eten deel je alles met elkaar. Dat is waar het om draait.”

De woongroep is een organisch geheel en kan dus in de loop van de tijd van samenstelling veranderen. “We hebben momenteel gesprekken met iemand die interesse heeft om hier te komen wonen. Ook zouden we het begrijpen als het voor iemand niet meer goed voelt om hier te blijven. Hier wonen is echter niet geheel vrijblijvend natuurlijk. We hopen hier samen een mooie ‘miniwereld’ te kunnen maken, van waaruit we onze omgeving kunnen inspireren. Daarbij denken we aan het organiseren van vegetarische en biologische aanschuifmaaltijden en gaan we verder met de tai chilessen en andere activiteiten. We willen iedereen laten meegenieten van deze plek en van wat de aarde ons geeft.”

Het Land van één is te volgen op Facebook.

 

 

Afbeelding

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 4 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 5 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 6 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 7 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 11 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 12 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00