Afbeelding

Drachtster stichting helpt in het verwoeste Zuid-Sudan

Specials

De kinderen krijgen nu les onder de bomen. Imena Foundation wil ervoor zorgen dat er straks een degelijk schoolgebouw staat. (Ingezonden foto)

Drachtster stichting helpt in het verwoeste Zuid-Sudan
“Mijn hart huilt, maar ik geloof erin”

DRACHTEN – Mensen met dromen, hoop en kracht. Dat trof Margriet de Wilde uit Drachten aan in Zuid-Sudan, te midden van alle honger en ziekte. Namens de stichting Imena Foundation bezocht zij met een vrijwilliger het bisdom van hun plaatselijke contactpersoon in Aweil State. Imena Foundation maakt er een begin met het regelen van schoon drinkwater, medische voorzieningen, onderwijs en voedselzekerheid. Margriet: “Mijn hart huilt, maar ik geloof erin.”

Door Marije Blacquière

Luid gejoel en trommelslagen klinken in de verte. Wolken stoffig zand omlijsten de groep mensen die aan komt rennen. In elk Zuid-Sudanees dorp dat Imena-frontvrouw Margriet de Wilde en haar reisgezelschap bezoekt, is het hetzelfde enthousiaste onthaal. Met een glimlach op haar gezicht laat ze zich keer op keer welkom heten.

Het energieke tafereel kost sommigen zichtbaar moeite. Velen zijn uitgehongerd, voelen zich ziek. Ze voeden zich met graszaden en drinken vervuild water uit een poel. Toch laten ze hun toestand het welkomstritueel niet in de weg staan. Dat typeert het land, merkt Margriet. “Ik zie een ongelooflijke kracht in een land dat verwoest is. Er is enorme honger en dan hebben de mensen tóch de motivatie om mij al hun dromen te vertellen.”

Schoon drinkwater
Die dromen zijn bescheiden. Schoon drinkwater, daar begint het elke keer mee. “Pas als dat er is, is er meer mogelijk”, zegt Margriet. Het is niet voor niets dat Imena Foundation met voorrang waterboringen realiseert in het land. Inmiddels zijn er dankzij vele donaties aan Imena Foundation zeven pompen geplaatst in evenzoveel dorpen.

De inwoners tonen de pompen aan het reisgezelschap, dat naast Margriet en Andries bestaat uit bisschop Garang Chan Awac (Imena Foundations contactpersoon), pastor Abraham Manut Bol en vele
anderen. Ze laten weten hoe gelukkig ze zijn met schoon water dichter bij huis. “Het schone water is levensveranderend”, zegt Margriet. “De gezondheid van de bevolking gaat erdoor vooruit. Het verre lopen is voorbij. Met ons vieren ze feest om de komst van die waterpompen.”

Naar school
Als er schoon water is, kan er verder worden gedroomd. Van een goede school waar kinderen leren lezen en schrijven. Waar gediplomeerde leerkrachten voor de klas staan. Een school met muren en een dak. “In Aweil Town zitten nu duizend kinderen onder bomen”, zegt Margriet. Ze zingen Engelstalige liedjes terwijl de leraar met een stok op een bord wijst. De onderwijzer krijgt niets betaald. “We willen de bevolking helpen met het realiseren van hun scholen en zorgen voor lerarensalarissen.”
Met goede scholen kunnen weer meer dromen werkelijkheid worden. Van mensen die dokter willen worden, of verpleger of leraar. “We krijgen steeds weer nieuwe verzoeken van mensen die studiefinanciering hopen te ontvangen van Imena Foundation”, zegt Margriet. Ze noemt John, een jongeman die in Zuid-Sudan altijd bij haar in de buurt is. “Hij zorgt voor me, is altijd op de achtergrond aanwezig. Hij gaf me een pasfotootje en vroeg me hem niet te vergeten. Achterop stond geschreven dat hij dokter wilde worden. Het zou ook mijn droom zijn om hem te helpen.”

En er zijn meer van deze jongeren, vertelt Margriet. Imena Foundation wil studiebeurzen voor hen regelen, dat kost zo’n tienduizend euro per student. “Dit zijn de parels die de samenleving verder helpen”, voorziet ze. “Ze zijn zo onbaatzuchtig.”

Gebouw van hoop
Dat geldt ook voor de pastors die ze tegenkwam in het Zuid-Sudanese district. Zij helpen bisschop Garang sinds jaar en dag belangeloos om de kerkgemeenschap te ondersteunen, iets waar de bevolking zo’n behoefte aan heeft. “Het geloof is voor hen ontzettend belangrijk”, zegt Margriet. “De kerk is een gebouw van hoop.” Dat verklaart ook waarom vele mensen dag in dag uit, na een lange dag van hard werken, in de avonduren stenen bakken voor de bouw van kerken. De hoofdkerk in Aweil is nu bijna klaar en er worden voorbereidingen getroffen om ook de lemen moederkerk in Riang Athiei te herbouwen. In totaal zijn er 119 kerken van leem en riet in Northern Bahr-al-Ghazal.

Mensen komen niet alleen naar de hoofdkerk om te bidden en te zingen, maar ook voor noodhulp. Imena Foundation zorgt ervoor dat die kan worden verstrekt: in de vorm van eten, maar ook van medicijnen tegen ziekten als malaria. Bij het huis van bisschop Garang kloppen elke dag vele tientallen mensen aan. Sommigen hebben dagenlang gelopen en zijn volledig uitgeput. “En bisschop Garang helpt”, vertelt Andries van der Wiel, vrijwilliger bij Imena Foundation. “Wie aanklopt, wordt eenvoudigweg geholpen. Zo leeft hij, met de spanning van de kosten die het met zich meebrengt, en in de verwachting, met gebed en vasten, dat God in de middelen zal voorzien.”

De bisschop brengt de mensen indien nodig met zijn auto naar het ziekenhuis. “Moeders met kleine kinderen aan de borst krijgen bijvoeding”, zegt Andries. “Als zij niets eten en drinken, houdt de borstvoeding ook op. Imena Foundation zorgt voor noodhulp aan zulke gezinnen.”

Honger
Ondertussen groeit de Zuid-Sudanese bevolking. Sinds de onafhankelijkheid van 9 juli 2011 keren veel vluchtelingen terug naar hun geboortegrond om er een nieuw bestaan op te bouwen. Margriet is vastbesloten de helpende hand te bieden aan de gemeenschappen die ze bezocht. “Maar ik ben wel verfrommeld teruggekeerd”, geeft ze toe. “Mijn hart huilt en dat gaat niet meer over. Er is té veel armoede, té veel honger, er sterven zoveel mensen. De wereld weet niet wat zich in Zuid-Sudan voltrekt. De nieuwe oogst wordt pas in augustus verwacht. Wanneer we niet helpen, zullen er nog veel mensen aan ondervoeding sterven. Maar ik geloof erin. In dit district is Imena het vlammetje, het licht dat je uit wilt stralen. We blijven dromen: hun dromen worden mijn dromen. En als je je aan je dromen vasthoudt, zul je zien: dan worden ze waarheid.”

————–

Miljoenen lijden honger

Er is grote hongersnood in Zambia en Zuid-Sudan, de regio’s waarin Imena Foundation actief is. Overal mislukken de maisoogsten, een gevolg van het naturverschijnsel El Niño.

Miljoenen mensen hebben dringend behoefte aan noodhulp. De oogsten mislukken jaar na jaar. De voorraden zijn uitgeput, de prijzen voor voedsel zijn extreem hoog en steeds minder mensen hebben te eten. Oorzaak is het klimaatfenomeen El Niño, die ervoor zorgt dat het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt. Dit beïnvloedt het weer in grote delen van de wereld. In sommige landen regent het bijna niet. Elders zijn er juist overstromingen.

Zambia
De oogst in Zambia was vorig jaar maar liefst 21 procent lager dan het jaar ervoor, terwijl dat jaar ook al niet best was. Door de grote voorraden kon Zambia nog exporteren naar Zimbabwe, maar dat is nu ook verleden tijd. Bijna 800.000 Zambianen lopen het risico om straks te weinig voedsel te hebben, meldde NOS onlangs.

Zuid-Sudan
In Zuid-Sudan hebben maar liefst zo’n 2,8 miljoen mensen dringend behoefte aan voedselhulp, weten de grote hulporganisaties. En het magere seizoen moet nog beginnen: tussen nu en juli zal de situatie alleen maar verergeren. Het Rode Kruis kan veel mensen niet over de weg bereiken en voert daarom voedseldroppings uit om vluchtelingen te bevoorraden. Hon­derd­duizenden mensen in Zuid-Sudan zijn hiervan afhankelijk.
Imena Foundation helpt in Zambia en Zuid-Sudan door noodhulp te verstrekken. Door geld over te maken naar de samenwerkingspartners ter plaatse, kan er voedsel worden aangeschaft. Zij delen het eten uit in hun gebied. Ze zijn hun donateurs erg dankbaar. “Iedere euro kan een leven redden, dus wij zijn vreselijk blij met iedereen die ons wil steunen”, zegt Margriet.

Ze weet zeker dat het geld goed terechtkomt, en niet alleen omdat maximaal vijf procent gaat naar onkosten in Nederland. “Door een solide en betrouwbare samenwerking van meer dan tien jaar met een viertal partners in Zambia en Zuid-Sudan weten we dat de hulp die door donatiegeld wordt gegeven, snel en nauwkeurig kan worden ingezet.” Zie www.imenafoundation.nl voor meer informatie.


Foto: Margriet de Wilde in Zuid-Sudan.

Afbeelding
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 18 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 18 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 21 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 22 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 23 uur geleden
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen gisteren
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen gisteren
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat Algemeen 26 mrt, 17:00