Afbeelding

Met kennis kan partner van boer veel betekenen

Specials

Jenneke van der Heide (links) en Afra Schouten-Laan zijn allebei getrouwd met een melkveehouder. Ze ontwikkelden de cursus ‘Verdieping in de melkveehouderij’ om partners van boeren te helpen meer inzicht te krijgen in de processen op de boerderij. (Foto: Klaas Rozema)

Cursus geeft inzicht in processen op het agrarische bedrijf

LEEUWARDEN – Het leven op de boederij kan ingewikkeld zijn. Regelgeving verandert bijna wekelijks, met allerlei belangen die op de achtergrond meespelen. Wel zo fijn voor de boer als zijn vrouw – of partner – ook kan meepraten over de bedrijfsvoering. Voor hen kan de cursus ‘Verdieping in de melkveehouderij’, voor partners in de agrarische sector, een uitkomst zijn.

Door Marije Blacquière

Twintig vrouwen zitten morgen in Hotel Duhoux in Wirdum. Ze leren er over de achtergrond van de Kringloopwijzer, een instrument om de mineralenuitstoot van een boerenbedrijf te meten. Vanaf dit jaar is het invullen van de Kringloopwijzer verplicht voor melkleverende bedrijven.

Erg handig als je dat zelf kunt doen, vinden de initiatiefnemers van de cursus: Afra Schouten­-Laan (provinciaal voorzitter bij Vrouw en Bedrijf Fryslân van LTO Noord) en Jenneke van der Heide (projectleider cursus en contract bij het Nordwin College). Zij ontwikkelden de cursus ‘Verdieping in de melkveehouderij’, voor partners die meer willen weten over de bedrijfsprocessen op het moderne agrarische bedrijf.

Thuis leren
De cursus wordt gegeven op mbo-niveau en de deelnemers leren grotendeels thuis, met behulp van het digitale systeem E-learning. Per module komen ze drie keer tweeënhalf uur bijeen om over de lesstof te praten, iedere keer in een andere plaats, afgestemd op de woonplaats van de deelnemers. De eerste leergang bestaat uit vijf modules met verschillende onderwerpen: veemanagement, financiën, melkwinning, bodem- en graslandbeheer en dus morgen als eerste onderwerp de Kringloopwijzer.

Als het goed is kunnen de cursisten meteen al de vruchten plukken van die eerste module. Ze zullen meer inzicht hebben in de werking van de Kringloopwijzer en kunnen bovendien zelf sturen met de uitkomsten ervan. Daarmee kun je de resultaten beïnvloeden van je bedrijf.

De melkveehouder zelf heeft vaak geen tijd voor dergelijke zaken, en uitbesteden is prijzig. “Bovendien hebben veel adviesbureaus hun eigen belangen”, weet Schouten.De partner is dus in veel gevallen aan zet.

In Nederland zijn de meeste agrarische bedrijven gezinsbedrijven. Meer te weten komen over het boerenbedrijf van je partner is dus zeker geen overbodige luxe, merken Schouten en Van der Heide, beiden getrouwd met een melkveehouder.

Buitenshuis werken
Als vrouw met een baan buitenshuis merkten ze dat ze minder van het boerenleven meekregen dan goed zou zijn voor het bedrijf. “Je hebt minder kennis van de processen binnen het bedrijf”, zegt Schouten. “Als het dan gaat om cijfers en managementstappen, is het wel fijn dat je als partner ook een beetje achtergrondkennis hebt.” Van der Heide vult aan: “Als partner kun je een rol als klankbord hebben door suggesties te doen en vragen te stellen.” Zo zijn de boer en zijn partner ineens volwaardige gesprekspartners als het gaat om het boerenbedrijf. “En dat is voor beide partijen wel heel fijn.” Samen sta je sterker.

De partner met een baan buitenshuis brengt ook nog iets extra’s in, namelijk een bredere maatschappelijke visie. Een boer komt in de regel niet zo vaak van z’n erf, weten Schouten en Van der Heide, al doen hun ‘eigen boeren’ daar wel hun best voor. “Ze hebben er vaak geen tijd voor, het is altijd zo druk!”, zegt Van der Heide. Schouten: “Dan moet je uitkijken dat je als boer niet bedrijfsblind wordt.”

Per cursus kunnen er maximaal vijfentwintig mensen meedoen. De deelnemer bouwt een portfolio op. Na afloop van elke module ontvangt de cursist een bewijs van deelname. Deelnemers die hun melk aan zuivelfabriek DOC Kaas leveren, kunnen vijf punten voor hun kwaliteitssysteem ontvangen. Meer informatie over de cursus, onder andere over kosten en  aanmelding, is te vinden op www.nordwincollege.nl/cursus-en-contract.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 8 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 9 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 10 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 11 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 12 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 13 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 14 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 15 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 16 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 17 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53