Afbeelding

Wonen zonder verbruik van fossiele brandstof: Arjan van den Hoogen uit Hurdegaryp denkt dat het kan

Specials

Arjan van den Hoogen, met zijn zoon Gunnar en vrouw Dédé in de woonkeuken in Hurdegaryp. (Foto: Klaas Rozema)

Arjan van den Hoogen uit Hurdegaryp denkt dat het kan
Wonen zonder verbruik van fossiele brandstof

HURDEGARYP – Arjan van den Hoogen heeft een passie: hij streeft er naar om te wonen zonder fossiele brandstof te verbruiken.

Door Karoline van den Donker

In zijn A+-woning in Utrecht, aangesloten op stadsverwarming, lukte dat bijna. Drie jaar geleden verhuisde hij met zijn vrouw en zoon naar Hurdegaryp. Het huis dat hij daar kocht is een stuk minder energievriendelijk. Met een vijfjarenplan probeert hij stap voor stap de situatie te verbeteren. “Een A+-woning zal dit niet worden, maar wat ik kan doen, doe ik.”
Arjan van den Hoogen leest alles wat los en vast zit over duurzaam wonen. “De woonsituatie van mensen is zo verschillend dat je wel jezelf er in moet verdiepen om voor jou de beste oplossingen te vinden.”

Van den Hoogen geeft tien tips waar je aan zou kunnen denken. Hij deelt ze in volgens het principe van de Trias Energetica, een driestapsstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. “Het begint bij besparen. Alles wat je kunt besparen, hoef je niet op te wekken. Wat je aan energie nodig hebt kun je het beste duurzaam opwekken. En als je dan nog steeds energie nodig hebt, dan kun je dit aanvullen met slim gebruik van fossiele energie.”

Comfortabel wonen zonder spijt
Heb je kinderen? Besef je dat 2050 dichtbij is?

HURDEGARYP – Arjan van den Hoogen wil graag comfortabel leven, maar zonder fossiele brandstof te gebruiken. De reden is voor hem volstrekt vanzelfsprekend. Verbruik van fossiele brandstof maakt de aarde onleefbaar door klimaatverandering.

De in Hurdegaryp woonachtige denker zegt: “Miljoenen jaren geleden ontstond er een leefbaar klimaat op aarde doordat CO2 uit de lucht werd opgeslagen in de vorm van kolen, gas, olie en schaliegas. Doordat wij dat nu uit de aarde winnen en verbranden, pompen we de CO2 terug in de lucht. Dat leidt tot een hogere zeespiegel, extreme weersomstandigheden en uiteindelijk een onleefbaar klimaat.”

Kiezen voor duurzaam
Vier jaar geleden ging hij werken bij Wetterskip Fryslân als programmamanager ‘watergebiedsplannen en duurzaamheid’. Hij verbaast zich er over dat de deskundigen in Nederland hard werken om de dijken te verhogen en waterbergingen te realiseren. “Waarom pakken we de oorzaak niet aan? Waterzuiveringsinstallaties verbruiken bijvoorbeeld veel energie. Wetterskip Fryslan zou zeven windturbines nodig hebben om te voorzien in haar elektriciteitsbehoefte van de waterzuiveringen, pompen, gemalen en gebouwen. Waarom realiseren we dat niet?”

11 miljard welvarenden
Arjan van den Hoogen ziet vergelijkbare dingen in zijn privéleven. Waarom proberen we ons energieverbruik niet te verminderen? Waarom stappen we niet onmiddellijk over op schone energie? Hij vindt dat er niet veel tijd meer is om te veranderen. “In 2050 – als onze kinderen de volwassenen zijn van nu – is de wereldbevolking van zeven miljard gestegen naar elf miljard. Met een hoger percentage mensen levend in welvaart. De vraag naar energie wordt enorm als er niets verandert, de aarde leeggeroofd. Wij mensen willen wel veranderen, maar niet snel genoeg.”

Overheid verloor de rechtzaak
Arjan van den Hoogen was een van de negenhonderd mede-eisers van Stichting Urgenda. Deze organisatie spande een klimaatzaak aan tegen de Nederlandse staat. Ze wonnen. De stichting vindt dat de overheid veel meer maatregelen moet nemen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De Haagse rechtbank stelde Urgenda en de mede-eisers in het gelijk. ‘De overheid dient meer en effectievere klimaatacties te ondernemen om om haar burgers te beschermen,’ juichen de leden op hun website. De Nederlandse regering is in hoger beroep gegaan.

“Wat ik kan doen, doe ik“
Het huis dat de familie Van den Hoogen kocht aan de Reidlânswei in Hurdegaryp is allesbehalve energieneutraal. Het zal dat ook niet worden, denkt de eigenaar.
“Iedereen in Hurdegaryp kent onze kubuswoning, die vijftentwintig jaar geleden werd gebouwd als huis-van-de-toekomst”, lacht Van den Hoogen. Hij heeft er vijf jaar voor uitgetrokken om het huis energievriendelijker te maken. Bij de bouw zijn al keuzes gemaakt die energieneutraal onbereikbaar maken. Het vormt geen beletsel om aan de slag te gaan. Van den Hoogen wijst op het lampje boven de keukentafel. Net als alle andere lampen in huis een ledlamp. Deze is acht Watt. “Als er een vergelijkbare lamp van vier Watt op de markt komt, koop ik die. Deze kunnen familie of vrienden dan gebruiken.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21