Italiaanse risotto met gebakken wilde bospaddestoelen
SpecialsItaliaanse risotto met gebakken wilde bospaddestoelen
Ingrediënten
1 liter bouillon (kip- of groente-)
3 eetlepels goede olijfolie
3 á 4 gesnipperde sjalotjes
1/2 dl droge witte wijn
4 teentjes geperste wilde knoflook (indien niet verkrijgbaar, gewone)
400 gram risottorijst
120 gram geschaafde Parmezaanse kaas
2 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel boerenboter
350 gram wilde gemengde paddestoelen
Bereidingswijze
Breng de bouillon in een pan aan de kook en zet deze op laag vuur. Verhit de olijfolie in een grote brede pan en voeg de knoflook en sjalotjes toe. Bak dit 2 á 3 minuten tot de sjalotjes glazig zijn. Bak de ongekookte rijst enkele minuten mee tot de korrels doorzichtig worden (goed blijven roeren). Blus de risotto af met de witte wijn.
Voeg steeds een soeplepel bouillon toe aan de rijst en kook al roerend tot bijna alle vloeistof is opgenomen voor u de volgende lepel toevoegt. Voeg peper en zout toe als u de meeste bouillon heeft toegevoegd (u heeft mogelijk niet alles nodig) en proef de rijst. Hij moet beetgaar zijn: gaar, maar nog net stevig van binnen. Neem de pan van het vuur.
Roer nu de boter door de risotto, en daarna de Parmezaanse kaas en als laatste de gehakte peterselie. Voeg nog wat extra bouillon toe om de rijst vochtig en romig te houden. Serveer de risotto met gebakken wilde paddestoelen. Bestrooi de risotto bij het opdienen met nog wat extra geschaafde Parmezaanse kaas en druppel er nog wat olijfolie over.
Variatietip
In plaats van boerenboter voeg ik vaak aan het eind een lepel crème fraîche toe.