Gewokte asperges met Tynjetaler en lamskoteletjes van de bbq
SpecialsGewokte asperges met Tynjetaler en lamskoteletjes van de bbq
Het aspergeseizoen is weer geopend! Asperges zijn een ware delicatesse waar je meer mee kunt dan alleen de klassieke gerechten zoals gekookte asperges met ham of zalm, krieltjes, Hollandaise saus en gekookte eieren. Natuurlijk is dat ook erg lekker, maar vandaag gaan wij het iets spannender maken.
Ingrediënten voor 4 personen:
8 lamskoteletjes
500 gram gekookte asperges (in mooie gelijkmatige stukjes gesneden)
400 gram spaghetti
200 gram gekookte ham (fijne dunne reepjes)
1 ui (gesnipperd)
1 eetlepel boerenboter
1 knoflookteentje (geperst)
3 gekookte eieren fijngehakt
1 lenteui (fijngesneden ringen)
100 gram geschaafde Tynjetaler
Peper uit de molen en zout naar smaak
Bereiding:
Schil de asperges en kook ze beetgaar volgens een algemeen recept in kippenbouillon met iets foelie. Laat ze afkoelen in het vocht (dit kun je voor de smaak ook al een dag van te voren doen!) Breng nu water aan de kook met zout of bouillon en kook hierin de spaghetti al dente (beetgaar). Bak in een (wok)pan met boter de ui en knoflook tot ze mooi glazig zijn en haal de pan van het vuur.
De spaghetti afgieten in een zeef, afspoelen onder de koude kraan en laten uitlekken. Bestrooi nu de lamskoteletjes met versgemalen peper en zout en leg ze op een goed verwarmde bbq. Bak ze om en om mooi rosé. Voeg intussen de hamsnippers, asperges en spaghetti bij de knoflook en ui en roerbak dit kort op hoog vuur tot alles op de gewenste temperatuur is. Breng alles op smaak met zout en peper uit de molen.
Serveer de spaghetti met asperges in een diep bord en garneer dit met de gehakte ei, geschaafde Tynjetaler en lenteui. Leg de gegrilde lamskoteletjes er bovenop.
Eet smakelijk!
Tip 1: Ik zelf vind het erg lekker om de lamskoteletjes, nadat ze zijn gebakken, in te smeren met honing en fijngehakte rozemarijn.
Tip 2: Bewaar het kookvocht van de asperges voor een heerlijke bouillon of basis voor een soep of saus.
Tynjetaler
‘Tynjetaler’ is een bijzondere kaas van Friese grond. Romig en ietsje zoet, met een knipoog naar de Zwitserse Alpen. Deze relatief jonge kaas heeft een licht pittige nasmaak. Mijn zoektocht naar asperges uit de streek leidde me al snel naar een adres net buiten Nijega. Douwe Hiemstra, specialist op het gebied van rundveehouderij, was ooit begonnen met het kweken van asperges als hobby. Het is inmiddels een professionele bezigheid geworden. De kwaliteit van zijn asperges doen zeker niet onder aan die van zijn collega’s uit het zuiden des lands. Wat goed is hoeft dus niet van ver te komen!