Koude zomersalade van aardappels uit De Bildt en Friese droge worst
Specialslwin Kalt, chefkok van ‘t Kommissiehuys te Nijega, deelt een recept met een streekproduct in de hoofdrol.
Je hebt droge worst in allerlei variaties. Hard/zacht, de één wat kruidiger dan de ander, maar volgens mij komt de lekkerste Friese droge worst uit Workum vandaan: bij slagerij Blom. Mijn schoonvader die uit Leeuwarden kwam, ging regelmatig speciaal voor deze worst naar Workum.
Ingrediënten
1 kg bildtstar
2 zure appels
3 grote augurken (zoet-zuur)
2 lenteuitjes, in ringetjes
4 eetlepels mayonaise
3 eetlepels zure room
1 theelepel sap van een verse citroen of limoen
11/2 theelepel Wartenster-mosterd
1 eetlepel gehakte bieslook en peterselie
zout en peper uit de molen
Friese droge worst
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook deze beetgaar. Laat ze daarna afkoelen en snijd dan de aardappelen in gelijkmatige blokjes.
Vermeng de mayonaise, zure room, citroen of limoensap, Wartenster mosterd, zout en peper uit de molen goed door elkaar zodat er een mooi sausje ontstaat.
Snijd nu de appel en augurk in mooi gelijkmatige blokjes en hak de peterselie en bieslook fijn.
Vermeng dit met het sausje en roer hier nu ook de aardappelblokjes doorheen.
Breng de salade eventueel nog op smaak met wat extra zout en peper uit de molen. Laat alles minimaal een uur trekken.
Snijd nu de Friese worst in mooie dunne plakken, de lenteui in dunne ringetjes en roer ook deze door de salade.
Eet smakelijk!
Ook lekker bij asperges met een gekookt eitje of als salade bij een zomerse BBQ. Of doe eens een blokjes meloen door de salade.