Actief Special: Wilma Post

Specials

De samenleving verandert, hoe veranderen wij mee?
Hoe kunnen wij anders aankijken tegen ouder worden?

Naam: Wilma Post
Leeftijd: 69 jaar
Woonplaats: Twijzelerheide.
Beroep: Life-coach en directeur het Farm-house B&B, Het Bezinningshotel en het Opleidingsinstituut Corcaroli op het Wyldpaed Oast in Twijzelerheide.

Hoe kijken de meeste mensen in Nederland tegen ouder worden aan?

Naar mijn mening zijn de ouderen in twee groepen op te delen.

Er is een groep die kijkt vanuit hun afhankelijkheid van materieel welzijn, wat leidt tot een perspectief van angst en onzekerheid over hun toekomstige verzorging of de verhouding van inkomen en kosten in die jaren. Voor hen geldt: hoe kan men, in het beeld dat de media/overheid neerzet, als oudere een positief perspectief ontwikkelen? In hun beleving gaat aan het eind van het leven ‘de doos dicht’, een schrikbeeld waarin materieel perspectief geen waarde meer heeft.

De andere groep ouderen bekijkt de toekomst vanuit een vertrouwen dat zij in hun leven hebben ontwikkeld, waardoor een positief toekomstbeeld kan ontstaan, niet aangetast door negatieve invloeden. Voor hen geldt: aan het eind van het leven gaat ‘de doos dicht’ en dat dat goed is. Deze mensen zijn ingebed in de liefde voor familie en goede vrienden, hebben een actief geestelijk leven en het vertrouwen dat alles goed komt.

Wat ligt ten grondslag hieraan?

Het is interessant hoe mensen individueel reageren op omgevingsinvloeden. De ene groep laat zich leiden door innerlijke angst voor de toekomst, gevoed door de politiek en de media. Gevoed door de voortdurende kritiek op jongere generaties, de voortdurende ‘nieuws’-vloed over oorlogen, rampen en economische crises en de wijze waarop ziekte en gezondheidszorg als een ‘probleem’ wordt gepresenteerd. De aandacht gaat uit naar de behoefte aan materiële veiligheid.
De andere groep laat zich minder bepalen door angst voor de materiële omstandigheden. De aandacht gaat vooral naar een bewustzijn van de immateriële waarden en een vertrouwen in eigen kunnen.
Deze generatie ontleent zelfvertrouwen aan ervaringen in een samenleving die zij na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd. De tijd van rust en beschouwing die nu is aangebroken, voelen zij als een beloning na de inspanning.

Wat is het effect ervan?

Ook hier zijn twee effecten waarneembaar. De eerste groep heeft zich gehecht aan negatieve ervaringen die zij tot hun werkelijkheid hebben gemaakt. Zij proberen je te overtuigen dat ze ‘het zelf hebben meegemaakt’ en dat hun waarheid bewezen is. Het rechtvaardigt angstgedachten en verhindert een verandering, omdat deze direct sneuvelt aan de innerlijke overtuiging en twijfel aan eigen kunnen. Dit levert geen perspectief op.
De andere groep kan een belangrijke zingeving vormgeven binnen de maatschappij. Deze groep heeft de overtuiging dat alles mogelijk is.
Jongeren zonder de ervaring van wederopbouw, geloof in eigen kunnen en zelfvertrouwen hebben het moeilijk in de cultuur van angst en negativiteit. Juist daar kan deze oudere  generatie een belangrijke bijdrage leveren, met name omdat daar ook belangrijk kapitaal is vergaard en veelal beschikbaar is.

Kunt u ons een aantal tips geven hoe wij anders tegen ouder worden kunnen aankijken?

Tips voor groep één:

1. Kijk of je een goed doel kunt vinden waarin je jezelf een goed gevoel kunt geven.

2. Leer computerkennis toe te eigenen om een nieuwe wereld te ontvouwen.

3. Er zijn altijd mensen die wonderen verrichten met hun inkomen. Zoek ze eens op of vraag op Internet. Dat kan een ander perspectief ontwikkelen.

4. Help anderen. Hulp aan je medemens geeft voldoening en tevredenheid. Het leert je anders te kijken.

5. Kom in actie of protesteer. Een fatalistische kijk helpt niemand verder.

6. Help elkaar uitdagingen aan te gaan, bijvoorbeeld in spel of fysiek bewegen.

7. Vaak zie je dat fysiek contact bij mensen met veel negatieve ervaringen lastig is, maar ontmoet elkaar, laat je medeleven zien en geef ze een arm om de schouder.

Tips voor groep twee:

1. Zingeving kan liggen in de hulp aan dynamische groepen mensen/jongeren die van alles willen maar niet weten hoe…

2. De ervaringen van de tijd van de wederopbouw delen door jongeren te begeleiden naar een nieuw bedrijf of toekomst. Zij weten wat ze willen, jij weet hoe het kan en moet.

3. Zet nieuwe eigentijdse (milieu-)activiteiten op, creëer netwerken, geef hulp bij de papieren rompslomp, kortom ondersteun waar een vraag ligt die je kunt ondersteunen.

4. Deel levenservaringen en de daaruit ontstane filosofische inzichten en levenswijsheid.

5. Wordt opa-oma voor kinderen die richting en houvast nodig hebben.

6. Leef vooral vanuit je positieve kijk op het leven en zoek een platform waar je dit kwijt kunt, bijvoorbeeld op internet, via lezingen, mailingen of schrijf een boek voor je familie. Er is veel goeds geweest en er zijn veel kanalen vandaag de dag waar je je aanbod kwijt kunt.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 10 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21