Actief Special: Amanda de Voogd

Specials

De samenleving verandert, hoe veranderen wij mee?

Hoe kunnen wij werk en privé goed combineren?

Naam: Amanda de Voogd
Leeftijd: 37 jaar
Woonplaats: Oentsjerk
Functie: Van de praktijk ‘Jij Bent Wijs’. Coach en therapeut, waarbij ze mensen helpt een brug te slaan tussen overleven en leven.

   Hoe combineert de gemiddelde mens vandaag de dag werk en privé en tegen welke problemen loopt men vaak op?

Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Eigen verantwoordelijkheid is een pré. Neem het flexibele werken: tussen het werken door eet je met je kind een boterham en hang je desgewenst een was op. Het probleem is dat we ons als groepswezens staande moeten houden in een individualistische maatschappij waarbij succes wordt nagejaagd. 24/7 bereikbaarheid is de norm. Daardoor zijn we almaar bezig met het managen van tijd en het behalen van doelen (op gebied van werk, ouderschap en maatschappelijk belang). Met als gevolg dat we onze werkelijke behoeften vaak voor ons uitschuiven. We moeten namelijk gelukkig zijn en dat realiseren we door zo perfect mogelijk druk te zijn. Er heerst een continue tijdnood. Maar er is een kanteling gaande: de aandacht gaat meer en meer uit naar het sociale, waarbij mensen aansluiting zoeken bij elkaar en netwerken vormen.

Wat is de achterliggende redenering die leidt tot deze problemen?

We hebben elkaar niet nodig om te voorzien in onze dagelijkse levensbehoeften en daarmee zijn we niet meer vanzelfsprekend met elkaar verbonden. En dat is lastig voor een sociaal dier zoals de mens. Tijd is geld, dus alles moet snel en efficiënt. We moeten groeien, want stilstaan is dodelijk. Ons leven lijkt maakbaar – of moet daarvoor doorgaan -, want geluk is toch dat goedje wat je op iedere straathoek koopt in de vorm van een extra vakantie of een Wii? Hoe harder je werkt, hoe meer je geslaagd bent. Onze kinderen maken ook deel uit van de ratrace, want al hun mogelijkheden moeten optimaal worden benut. We willen alles uit het leven halen, maar bereiken het tegenovergestelde. We racen van vakantie naar vakantie, hebben bomvolle agenda’s en zijn vooral datgene wat we doen (status). Maar hoe zit het eigenlijk met onze innerlijke rust?

Welke effecten ziet u?

Continu zijn we bezig om ons leven zo optimaal mogelijk vorm te geven. Zonder te weten of de keuzes die we maken ons wel écht voldoening geven. We geven niet graag toe dat het soms niet meezit. Tweederde deel van de Nederlanders heeft last van een vorm van slapeloosheid. Veel mensen ervaren stress en/of disbalans in hun werk- en privébesteding. Eenzaamheid speelt ook een rol – vooral onder ouderen. Een van de gevolgen is dat een burnout op de loer ligt, en ook de kans op hart- en vaatziekten neemt toe door stress. Onze kinderen hebben vaak het label ‘stoornis’, hetzij dyslexie, AD(H)D of één uit het Autismespectrum. Ik vraag me af of ieder individu ook nog gewoon zijn eigen ontwikkeltraject en zijn eigen tempo kan hebben in ons huidige systeem.

Het kan anders. Wat zouden mensen anders kunnen doen?

Terug naar de basis voor meer rust. Van OVERLEVEN naar LEVEN. Zoals planten zon en water nodig hebben om te groeien, hebben mensen psychologische voedingsstoffen nodig om zich goed te voelen en zich te ontwikkelen, zeggen de Amerikaanse psychologen Richard Ryan en Edward Deci. Drie universele basisbehoeften, namelijk: autonomie (de behoefte om je eigen weg te bepalen), verbondenheid (de noodzaak om je verbonden te voelen met andere mensen) en competentie (de wens om iets te doen waar je goed in bent, iets wat effect heeft).

Hoe meer we van alle drie krijgen, hoe groter ons welbevinden is. Simpel voorbeeld: wie iets goeds doet voor een ander, bevredigt zijn drie basisbehoeften direct. Als je iets aan een ander geeft uit vrije wil, oefen je autonomie uit, je maakt verbinding met de ander, en je voelt je competent omdat je iemand helpt. Deze drie pijlers zorgen er – ook in je werk- en privébalans – voor dat je weer teruggaat naar de basis, door je verlangens af te pellen tot je bij de kern bent. Onderzoek waardoor jij écht gemotiveerd raakt en laat status voor wat het is. Dan komt de rust vanzelf terug, thuis en op het werk.

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 1 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 2 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 3 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 3 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 4 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 5 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 20 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 21 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 22 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30