Hoewel het kabinet met miljarden strooit om de koopkracht te herstellen heerst er bij veel Nederlanders nog geen feeststemming.
Hoewel het kabinet met miljarden strooit om de koopkracht te herstellen heerst er bij veel Nederlanders nog geen feeststemming. Foto: Pixabay

Provinciebestuur Fryslân over Troonrede: “Erkennen van de onrust opent de deur naar het gesprek”

Politiek

‘Net fan de flier op ‘e souder’, dit Friese gezegde liep als een rode draad door de Troonrede. Het was een volle troonrede geeft het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân aan, met het benoemen van alle problemen die spelen en dwars door de portefeuilles van alle gedeputeerden heenlopen. De Koning verwees naar de inhuldiging van Koningin Juliana in 1948. Ook toen was er sprake was van veel onrust in de samenleving. Er wordt ook nu hard gewerkt aan oplossingen, maar dat kan alleen stapsgewijs en breed gedragen. “En dat is soartefan de Fryske oanpak”, merkt gedeputeerde Sietske Poepjes op.

De negatieve ontwikkelingen op de gas- en energiemarkt krijgen de volle aandacht van het kabinet. Het kabinet maakt 18 miljard euro vrij voor maatregelen, vooral gericht op de lage en middeninkomens. Gedeputeerde Staten vindt het daarnaast mooi dat het kabinet werk maakt van de energietransitie. De Koning refereerde aan onder andere windenergie en waterstof. Het Friese bestuur roept op ook aandacht te hebben voor groen gas en aquathermie. Ook zijn de vele lokale initiatieven van belang voor de energietransitie. Tot slot benoemde de Koning een nieuwe rol voor kernenergie. Fryslân ziet daarin op dit moment geen rol voor zich weggelegd. Mocht Fryslân in beeld komen voor een centrale, dan moet dat volgens de uitgangspunten ‘gezond en veilig’.

Het kabinet geeft aan dat een forse reductie van de stikstofuitstoot onomkeerbaar is, maar dat boeren perspectief geboden moet worden. Gedeputeerde Staten vindt dat een heldere boodschap. “Het is goed om te horen dat het kabinet oog heeft voor het perspectief van boeren om ook in de toekomst een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Hierbij geeft het kabinet nadrukkelijk aan dat ook in andere sectoren dan de landbouw, industrie en mobiliteit, de uitstoot omlaag gebracht moet worden. Deze gelijkmatige verdeling over de sectoren hebben wij ook in ons Friese Uitvoeringsprogramma opgenomen.”

Ook vindt het provinciebestuur het mooi dat het kabinet erkent dat het belangrijk is om komend jaar voldoende tijd te nemen voor de precieze uitwerking per gebied. “We herkennen de Koning zijn woorden dat er soms verschillende oplossingen zijn die een uitkomst kunnen bieden. Denk hierbij aan een andere bedrijfsvoering, innovatie en vrijwillige bedrijfsverplaatsing en/of uitkoop.”

Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 55 minuten geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 1 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 1 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 2 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 8 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 23 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen gisteren