De pier bij Holwerd, met de kerktoren van Holwerd in het midden op de achtergrond.
De pier bij Holwerd, met de kerktoren van Holwerd in het midden op de achtergrond. Foto: Actief Media

Stuurgroep Holwerd aan Zee kiest voor verdere uitwerking natuurvariant

Politiek

De stuurgroep Holwerd aan Zee wil de natuurvariant; ‘opening in de dijk in de Waddenvariant’ verder onderzoeken en onderbouwen. Andere varianten die voorlagen waren; 1) de oorspronkelijke variant met een geïntegreerde verbindingsgeul met sluis en regelwerk in de zeedijk, afgestemd op Wadvaarders, natuur en vismigratie, 2) geen dijkdoorbraak, wel integrale gebiedsontwikkeling en 3) stoppen met Holwerd aan Zee. Dit maakt de stuurgroep woensdag bekend in een persbericht. 

Dinsdagochtend meldde de Leeuwarder Courant - op basis van een geheim rapport, dat al maanden in het Provinsjehûs zou liggen - dat de kosten van het ambitieuze project hoger zullen zijn dan opbrengsten. Ingenieurs- en adviesbureau Witteveen + Bos heeft twee varianten berekend. De uitgebreide variant zou 192 miljoen euro kosten en 126 miljoen euro opbrengen. Voor de basisvariant is de investering 137 miljoen euro en de opbrengst 97 miljoen euro. De plannen moeten dus versoberd worden. Voorzitter van de stuurgroep en gedeputeerde Klaas Fokkinga gaf in de Leeuwarder Courant van woensdag al aan dat de sluis en bijna alle nautische aspecten niet meer in de plannen zullen staan. 

Desondanks blijft de stuurgroep positief. Zo begint men het persbericht met: ‘Het onderzoek naar de haalbaarheid van het project Holwerd aan Zee is weer een stap verder.’ Volgens de stuurgroep is er bij de gekozen variant met name aandacht voor de verdere verbetering van de natuur en integraliteit. Bij integraliteit worden natuurontwikkeling en de doelen op het gebied van leefbaarheid, recreatie en toerisme zo optimaal mogelijk met elkaar in balans gebracht. Daarnaast wordt gekozen voor een regelwerk dat, indien mogelijk, doorvaarbaar is. Na het onderzoek en de verdere onderbouwing moet blijken of deze variant ook daadwerkelijk haalbaar, uitvoerbaar en onderhoudbaar is. De eerste acties hiervoor zijn al in gang gezet.

De stuurgroep kiest ervoor de natuurvariant verder te verkennen omdat deze het beste past bij de uitkomst van de optimalisatiesessies en alle voorwaarden die zijn gesteld door de samenwerkende partijen die werken aan of betrokken zijn bij het project Holwerd aan Zee: gemeente Noardeast-Fryslân, de Stichting Holwerd aan Zee, Vogelbescherming Nederland, provincie Fryslân, LTO Noord (namens de landbouw in het gebied), Wetterskip Fryslân en Rijkswaterstaat.

Vervolgvragen
Het komende half jaar wordt benut om openstaande vragen te beantwoorden waaruit moet blijken of dit een financierbare en onderhoudbare variant is. Het gaat dan, onder andere, om de vergunbaarheid van één en ander, het beheer en de mogelijke winning van slib, maar ook om nautische veiligheid en de mogelijkheden voor vaarrecreatie. Daarnaast moeten bovengenoemde partijen goede afspraken zien te maken over eigenaarschap, beheer en onderhoud. Aan het eind van dit jaar moet dit allemaal duidelijk zijn. 

Besluitvorming
Eind 2022 is bekend of de gekozen variant haalbaar is. De stuurgroep zal dan een definitief advies hierover voorleggen aan alle besturen van de eerder genoemde partijen. Besluitvorming hierover in de gemeenteraad en Provinciale Staten moet dan plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2023. Bij voorkeur nog voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen van 2023.

Optimalisaties
De natuurvariant; ‘opening van de dijk in de Waddenvariant’ komt voort uit de optimalisatiesessies op basis van het voorkeursalternatief (VKA). Nadat in juni 2021 het voorkeursalternatief is vastgesteld, is deze uitgewerkt in een Voorlopig Ontwerp. Hieruit bleek dat bij het realiseren van het voorkeursalternatief kunstmatige ingrepen nodig zijn om het systeem te laten functioneren. Hierdoor zou het principe van werken met de natuur (building with nature) onvoldoende tot zijn recht komen. Daarom is gevraagd te komen met optimalisaties ten aanzien van de onderdelen zoet/zout water, de vaargeul, recreatie en toerisme en slib die recht doen aan de oorspronkelijke plannen en oplossingen bieden voor de nadelen. 

Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 3 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 4 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 6 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 7 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 8 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 22 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen gisteren
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30