Herinrichting Haadwei zal ruim jaar vergen

Politiek

DAMWALD – Aannemer Faber uit Bolsward zal vermoedelijk de herinrichting van de Haadwei in Damwâld gegund krijgen. De kosten worden geraamd op ongeveer vier miljoen euro. Formeel moet de ‘Stuurgroep’ – met vertegenwoordigers namens de provincie Fryslân en de drie betrokken gemeenten – nog een besluit nemen over de gunning.

Tussen eind april 2017 en bouwvak 2018

De verwachting is dat de klus ruim een jaar zal vergen. Hoe de gevolgen precies zijn voor het sluipverkeer in Damwâld, is nog ongewis. “In kwestje fan monitore en sa nedich yngripe”, zei wethouder Roelof Bos (CDA) maandagavond bij een presentatie voor raadsleden en leden van de klankbordgroep.

Lovend
De aanwezige bewoners waren voornamelijk lovend over het definitieve ontwerp voor de herinrichting. In de omgeving van het winkelcentrum zal een maximum snelheid gelden van 30 kilometer per uur. De bestrating zal bestaan uit klinkers. Met behulp van een soort zwarte sierbestrating worden ter hoogte van het winkelcentrum kronkelige lijnen aangebracht, die de suggestie wekken dat de weg niet recht ligt.
Buiten dit centrumdeel geldt in de bebouwde kom de maximum snelheid van 50 kilometer per. “Mar minder hurd as 50 mei fansels ek”, beklemtoonde wethouder Bos. “Want 50 is gauris te hurd.”

Kritiek
De meest kritische geluiden kwamen van raadsleden, maar formeel zal de raad er geen besluit meer over nemen. Dit is 26 april 2016 al besloten. Toch werd een tip van Kees Wielstra (D’82) in dank aanvaard: “Lis de stiennen yn it nije fyts- en kuierpaad net yn healstiens ferbân, dat is op termyn in ramp foar fytsers!” Een veel vlakker en vooral langer houdbaar wegdek ontstaat met het zogeheten keperverband, merkte Wielstra op.

Fontein
In de plannen is ook een bescheiden fontein opgenomen. Hoe die er precies uit zal zien en zal functioneren, is nog niet precies zeker. Wel staat vast dat dit water in een soort kelder zal worden gezuiverd, omdat het gaat om leidingwater dat zich mengt met regenwater. “Die zuivering is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid”, zei een betrokken ambtenaar.

Kansen in kernen
De herinrichting maakt deel uit van het meerjarige project Kansen in Kernen, dat een gevolg is van de aanleg van de Sintrale As: het doorgaande autoverkeer gaat nu om de dorpen Garyp, Burgum, Feanwâlden, De Falom, Damwâld en Hurdegaryp heen. Dus kunnen de ‘oude’ provinciale wegen (nu in beheer bij de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel) worden heringericht, zodat ze aantrekkelijker worden voor fietsers en voetgangers in de zes dorpen. De gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland en de provincie Fryslân betalen de herinrichtingen gezamenlijk. De kosten voor de herinrichting van de Haadwei zijn circa vier miljoen euro.

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 15 minuten geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 1 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 2 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 2 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 3 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 4 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 19 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 20 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 21 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 22 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 23 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen gisteren
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30