Bekendmaking prijs tijdens spektakel op It Breed

Nieuws

EASTERMAR - Het dak ging er af, vrijdag in Eastermar. Na een uur in de stromende regen voor het podium te hebben gestaan, werd aan het publiek bekend gemaakt welk bedrag Eastermarders met een lot van de Nationale Postcode Loterij gewonnen hebben: 76.968 euro bruto per lot.

Op nieuwjaarsdag ontvingen de echtparen Tjeerd en Marianne Posthumus en Romke en Sonja de Haan cheques van respectievelijk 8.983.333 en 17.966.667 euro. Vrijdag werd de wijkprijs van 26,9 miljoen euro verdeeld. Op 't Breed in Eastermar dreef presentator Gaston Starreveld de spanning op. "Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar", zei hij echter ook, verwijzend naar de grootste postcodekanjer ooit die op nieuwjaarsdag in het dorp viel en het dodelijk ongeval (Durkje Brander) dat een paar dagen daarvoor in het dorp plaatsvond.

Het feest werd live uitgezonden vanuit Herbergh De Parel op RTL 4. Ruim 1500 bezoekers kwamen naar het plein toe. Om 16.00 uur trapte de band De Coronas het spektakel af. De sfeer was uitgelaten. De spanning steeg toen Johan de Haan het podium betrad. De zoon van de hoofdprijswinnaars Romke en Sonja de Haan speelt in een band en was door de Postcodeloterij uitgenodigd voor een optreden in zijn dorp. "Onvoorstelbaar", noemde hij het feit dat zijn familie deze week bijna 18 miljoen euro won. "Ik heb drie dagen niet geslapen. Natuurlijk, ik blijf gewoon mezelf, maar je kunt het je niet voorstellen dat je nu alles kunt kopen wat je wilt." Op zijn nieuwe gitaar bracht hij op het plein, dat vol stond met mensen in plastic regencapes, het nummer 'Stand by Me' ten gehore.

Na het applaus brak het moment aan dat de overige potentiële prijswinnaars een vermoeden kregen van wat ze hadden gewonnen. Minstens 11.000 euro bleek dat te zijn. Twee 'belrondes' en een optreden van André Hazes junior verder bleek dit 76.968 euro te zijn. Bij menig Eastermarder sprongen de tranen in de ogen. "Dat had ik niet verwacht", klonk het uit vele monden. Niet iedere deelnemer krijgt echter exact 76.968 euro per lot op de rekening gestort. Dit is het bedrag bij het maximum aantal kanjerpunten. Ook moeten deelnemers rekening houden met 29 procent kansspelbelasting. In het postcodegebied van Eastermar deden 273 inwoners met de trekking mee.

Hoofdprijswinnaar Sonja de Haan kan het nog steeds niet bevatten dat ze zo'n groot bedrag gewonnen heeft. Ze geeft aan de afgelopen week in een roes geleefd te hebben. "Jo wurde leefd. Fan in gewoane húsfrou nei multimiljonêr, it is net te leauwen". Ze vertelt er de afgelopen dagen niet goed van geslapen te hebben. "It is in hiel bedrach, jo witte net wat oare minsken har yn 'e holle helje", doelend op mensen met misschien kwaad in de zin.
Vanuit de Nationale Postcode Loterij krijgen Romke en Sonja veel begeleiding om met de verandering om te kunnen gaan. Ook de kinderen helpen mee. Vanuit het dorp heeft ze louter positieve reacties gekregen. "Geweldige reaksjes, eltsenien gunt it ús fan herte". Ondanks alle aandacht blijft Sonja nuchter. "Ik bin deselde Sonja en ik sil net oars wurde." Het echtpaar denkt wel aan verhuizen: "Wy wolle in oar hûs keapje. Myn man woe hjir noait wei, mar wy wenje hjir al 43 jier. Wy bliuwe wol yn de omkriten."

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 4 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 5 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 11 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 12 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00