Logo actiefonline.nl
Jacob Folkerts: "De kerk moet weerbaar blijven, in een wereld waarin aan alles wordt getwijfeld."
Jacob Folkerts: "De kerk moet weerbaar blijven, in een wereld waarin aan alles wordt getwijfeld."

Jacob Folkerts is op zijn plek bij Bethel Drachten

  Nieuws

DRACHTEN – Na vijf jaar op Texel was het gezin Folkerts niet zozeer toe aan iets nieuws, maar toch kwam dat op het pad. In een opmerkelijke vorm: de mogelijkheid om voorgangersechtpaar Bottenbley op te volgen bij de Bethelgemeente in Drachten die elke zondag 4500 bezoekers ontvangt.

Door Grietje de Jong-Taekema

Een bijzondere taak, die dominee Jacob Folkerts (34) met vertrouwen tegemoet ziet. "Het gaat er tenslotte niet om wie er voor de gemeente staat, het gaat om de boodschap. En die boodschap blijft gelijk. Ik heb gezegd: 'Ik wil deze kerk graag leiden, maar dat maakt het niet tot 'mijn kerk'.' Het is en blijft de kerk van de Heer, die wij samen, als Zijn kinderen, mogen vormgeven."

"Gemeente als gezin"

Binnen die kerk is dan ook veel ruimte voor de inbreng van haar leden. Niet voor niets telt de gemeenschap zo'n 2.000 actieve vrijwilligers. "Iedereen kan hier z'n ei kwijt, vervult een bepaalde rol. Ik vergelijk de kerkelijke gemeente dan ook vaak met het gezin. Sommigen zijn vader, anderen moeder, zoon of dochter. In een tijd waarin veel gezinnen uit elkaar vallen, is dat een grote troost."

Ook zijn eigen gezin speelt een grote rol in zijn leven. "Ik ga voor vanuit mijn gezin, dat is waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn vrouw Leonie is mijn rechterhand. We vullen elkaar aan, we bespreken alles samen en ze beheert mijn agenda. Onze drie zoons zijn het belangrijkste, zij komen op de eerste plek. Als het thuis niet lekker zou lopen, dan zou ik dit werk nooit vol kunnen houden. Ook in mijn preken haal ik vaak anekdotes uit ons gezinsleven naar voren. Dat maakt het concreet en herkenbaar."

"Houvast in onzekere tijden"

Hij ziet een belangrijke rol voor de kerk weggelegd. "Het leven is verwarrend. Mensen weten vaak niet meer waar ze aan toe zijn. De kerkelijke boodschap biedt houvast in onzekere tijden. Dat Jezus ons lijden wil dragen, en zelfs zijn leven geeft voor ons, geeft hoop voor de toekomst.

In onze boodschap dragen wij uit dat de Bijbel historisch betrouwbaar is. Dat de kerk vandaag de dag nog bestaat, zie ik als een duidelijk bewijs van het wonder. Onze boodschap en onze aanpak spreken mensen aan."

De Bethel-gemeente is een grote en professioneel opgezette organisatie. Altijd zijn de verschillende taakgroepshoofden bezig om te kijken hoe ze hun werk op een actuele en effectieve manier kunnen uitvoeren. "De kerk moet weerbaar blijven, in een wereld waarin aan alles wordt getwijfeld. We werken vanuit ons hart. Zodra iemand zegt: 'Het moet zo, want we hebben het altijd zo gedaan', gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Dan zeg ik: 'Maar waarom doe je wat je doet?' Door op die manier te werken kunnen we met grote liefde en gedrevenheid ontzettend veel bereiken."

Jongeren die ouders meenemen

Ook de jeugd weet de Bethel te vinden. "We maken zelfs mee dat jongeren hun ouders meenemen naar de kerk, in plaats van andersom. Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan. Vroeger was het not-done om een orgel in de kerk te hebben, want dat kwam van de kermis. Nu zijn er kerken die zeggen nooit een bandje in hun diensten toe te zullen laten. Maar waarom niet?"

Duidelijk is dat het gezin Folkerts zich in Drachten op zijn plek voelt. "We wonen hier met veel plezier. We voelen ons gesteund door de gemeente en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet."

3 reacties
Meer berichten
 

Nieuws uit Drachten

Prodak Archiefvernietiging: betrouwbaar en betrokken
22/11
Familie Veenstra koos voor Mezutec
15/11
Informatiemarkt startende ondernemers
14/11
Laminaatlaan Drachten: de vakman over de vloer... speciale legprijs
13/11
TOECK bedenkt slimme oplossingen voor nieuwbouwwoningen
9/11
Erik Mol exposeert grafiek op expositie Off Key
8/11
Techniek Tastbaar bij CSG Liudger in Drachten
1/11
Begraafplaatsen Smallingerland duur én netjes
1/11
WybeMuzyk verrast de verzorgingshuizen
18/10
Drachtster Lyceum adopteert twee 'stroffelstiennen'
18/10
Meer nieuws uit Drachten >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten