Afbeelding

Autismeweek Tytsjerksteradiel met Christina Curry en mASSter-chef

Nieuws

BURGUM - Van 1 tot en met 8 april vindt de landelijke Autismeweek plaats. Er zijn diverse activiteiten in Burgum, Drachten en Leeuwarden. Meer aandacht en begrip vragen voor kinderen en volwassenen met autisme, dat is het doel van de organisatoren, het Autisme Kafé Tytsjerksteradiel (Akt-diel) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), afdeling Friesland.

Lichtgevende ringen cadeau voor de hardlopers bij Bluerun

Het gemeentehuis in Burgum is de hele week blauw verlicht. De wereldwijde slogan voor de Autismeweek is namelijk ‘Light it up blue’.

Op de Markt in Burgum worden vrijdagavond 31 maart veel mensen verwacht. Hier is namelijk de start en finish van de Bluerun.

Light It Up Bluerun
Iedereen die dit leuk vindt mag mee rennen, kinderen, jongeren en volwassenen. In het donker maken de runners rondjes van een kilometer. Elke deelnemer krijgt lichtgevende ringen cadeau en de dresscode is wit.
Het gehele parcours is verlicht met blauwe verlichting en blacklights. Glowartikelen die de deelnemers dragen zorgen ervoor dat dit hardloopevenement een bijzonder schouwspel is. “Meelopen is een ervaring om niet te vergeten”, vertelt een van de organisatoren Geesje Duursma. “Doordat je ronden loopt kunnen zowel getrainde als ongetrainde lopers mee doen.”

Wil je meedoen met de Bluerun dan kun je je vanaf 19.30 uur aanmelden op De Markt in Burgum. Vooraf opgeven via de website mag ook en is handig voor de organisatie: www.bluerunburgum.nl.

Startschot na Meet & Greet
Het startschot voor de Bluerun klinkt als het donker is, om 21.00 uur. Voorafgaand aan het startschot, van 19.45 tot 20.30 uur, is er voor jongeren van 12 tot 18 jaar een Meet & Greet met Christina Curry.
Christina Curry is onder andere bekend van het tv-programma ‘Het Is Hier Autistisch’ en zal het startschot lossen. Voor het zover is, wil zij graag als ervaringsdeskundige persoonlijk vragen beantwoorden over autisme. De Meet & Greet is bij De Pleats in Burgum.

Pannakooi
Ook voor wie geen vragen heeft en niet wil meelopen met de Bluerun is het vrijdagavond gezellig op De Markt. Er wordt een pannakooi geplaatst in samenwerking met de beweegcoaches van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Kookworkshop mASSter-chef
Opgeven voor mASSter-chef is nog mogelijk. Het is een van de evenementen die Akt-diel en NVA Friesland organiseren tijdens de Autismeweek.

De kookworkshop mASSter-chef vindt plaats op 5 april en is bedoeld voor jongeren vanaf 14 jaar. Het is een speciale versie van het populaire programma Masterchef en wordt georganiseerd in samenwerking met ROC De Friese Poort.

Tien jongeren met autisme koken samen met leerling-koks van de Friese Poort voor bijna veertig gasten. Elke chef mag zelf twee gasten meenemen naar ROC Friese Poort aan de Splitting 21/23 in Drachten.
De workshop is gratis. Opgeven kan via info@akt-diel.nl.

Autastica
Het thema van de Autismeweek is dit jaar Jong&Aut. In het kader daarvan spelen ‘Jong&Aut’ op donderdag 6 april samen het bordspel Autastica, in Burgum.
Autastica is het spel voor iedereen die meer wil weten over autisme. Het is ook geschikt voor wie autisme op een speelse manier wil uitleggen aan anderen.
Jongeren van de middelbare scholen Liudger en Singelland uit Burgum spelen het spel donderdagmiddag met senioren uit Burgum. Aanvang 14.30 uur, locatie De Pleats. Belangstellenden zijn welkom. Geen kosten.

Aanmelden voor de film
In Filmhuis Slieker in Leeuwarden kunnen jongeren met autisme en hun ouders op donderdag 6 april een film over autisme kijken: Life, Animated. Wie er heen wil moet vooraf reserveren. Dat kan via 058-205320 of bij de kassa. De film begint om 19.45 uur. De entree kost € 9,50 en € 7,50 voor leden NVA.

VIP Auti Sanjesfertier
Op vrijdag 7 april van 14.30 tot 18.00 uur is er een VIP-middag voor kinderen met autisme in speel- en dierenpark Sanjesfertier in Feanwâlden. Zij kunnen, onder toezicht van hun ouders en samen met broertjes en zusjes, een gezellige middag met elkaar doorbrengen.

Opgeven via de website info@akt-diel.nl is gewenst, maar ook zonder opgave is men welkom. Entreekosten: € 5,- per kind/persoon.

 

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 5 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 6 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 9 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 12 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 13 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00