Brieven schrijven tegen onrecht

Nieuws

HURDEGARYP - Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat doen honderdduizenden op 10 december. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of voor mensen die werden vastgezet omdat ze voor hun mening uitkwamen.

Amnesty International organiseert schrijfmarathon

Dansers met de verboden Molukse vlag
"Dit jaar schrijven we voor 10 verschillende mensen uit verschillende landen. Zo schrijven we ook voor: Johan Teterissa een leraar uit Indonesië", zegt Aafke Koopmans van de mnesty werkgroep Garyp. Johan Teterissa is vastgezet na een traditionele dans met de Zuid-Molukse vlag. Hij voerde samen met 22 anderen een traditionele dans op voor de president, waarbij ze met de vlag van de Zuid-Molukken zwaaiden. Die vlag is in Indonesië verboden. De politie en leden van de antiterreureenheid reageerden onmiddellijk. Ze voerden alle dansers van het toneel. Eenmaal buiten het zicht van de president werden zij gestompt en geslagen met geweerkolven. De martelingen werden tijdens de detentie voortgezet. Ze moesten met hun buik op de grond over heet asfalt kruipen, werden met elektrische kabels geslagen en er werden biljartballen in hun mond geduwd. "Als Amnesty roepen we de Indonesische minister van Justitie, Johan Teterissa en z?n medeveroordeelden onmiddell?k en onvoorwaardel?k vr? te laten."

Wordt Máxima Acuña gedwongen haar grond te verlaten?
Tijdens de schrijfmarathon op 10 december wordt ook geschreven door Máxima Acuña uit Peru, boerin en milieuactiviste. "Zij is het mikpunt van een groot mijnbouwbedrijf en de politie. Ze teelt aardappelen en houdt Guinese biggetjes. Een van ‘s werelds grootste mijnbouwbedrijven – Yanacocha – wil op haar terrein goud en koper delven. Als dat gebeurt zullen de meren in de omgeving vervuild raken omdat er mijnafval in wordt gedumpt. Als gevolg hiervan worden de watervoorziening en het leefmilieu van duizenden mensen ernstig aangetast. Acuña en haar gezin weigeren te vertrekken, tot woede van het mijnbouwbedrijf. Amnesty roept de minister van Binnenlandse Zaken van Peru op ervoor te zorgen dat Máxima Acuña niet gedwongen wordt haar grond te verlaten en haar te beschermen tegen intimidaties."

U kunt meehelpen om er voor te zorgen dat Johan Teterissa vrij komt en Maxima Acuna op haar land mag blijven wonen. Ook kunt u door het schrijven van een brief aandacht vragen voor de andere acht mensen die dringend hulp nodig hebben. Kom op 10 december langs op een van de volgende locaties:

In Burgum op de Markt van 10.00 tot 16.00 uur. Met s ’morgens en s ’middags een optreden van: Nanne en Ankie Kalma.
In Garyp in de Theetún aan de Gr. Bourren 32 van 9.00 tot 15.30 uur met een optreden van Mydearestdear en Twirre. Ook zal de Streedance-groep van VenV Garyp een optreden verzorgen.
In Hurdegaryp is de schrijfmarathon in MFC it Maskelyn van 11.00 tot 15.00 uur; in Rottevalle aan de Haven 18 van 10.00 tot 12.00 uur; in Drachten in de Doopsgezinde kerk aan de Zuiderbuurt 26/28 van 11.00 tot 16.00 uur; in Leeuwarden in het Fries Verzetsmuseum aan de Wilhelminaplein 92 van 11.00 tot 21.00 uur. Er is hier muziek en er zijn rondleidingen door het museum.

Op vrijdag 9 december is er een schrijfmarathon in De Westereen van 13.30 tot 18.00 uur in de Brede School aan de Badhuswei 1.

 

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21