Afbeelding

Breicafé De Steek wint prijs Tytsjerksteradiel

Nieuws

Wethouder Houkje Rijpstra reikt de cultuurprijs van Tytsjerksteradiel uit aan de deelnemers van breicafé De Steek. (Foto: Klaas Rozema)

Breicafé De Steek wint prijs Tytsjerksteradiel

BURGUM – De cultuurprijs van Tytsjerksteradiel – eens per twee jaar uitgereikt – ging gisteren naar het breicafé De Steek in Hurdegaryp. Dat is een groep van zo’n 35 kunstzinnig breiende dames.

De andere genomineerden waren: schrijver Nyk de Vries uit Amsterdam (voorheen Noardburgum), stichting  Dam Jaarsma uit Eastermar, brassband De Bazuin uit Oentsjerk en Folk yn ‘e Wâlden uit Gytsjerk (met concerten in Stania State in Oentsjerk).
De winnende dames hebben met hun breikunst niet alleen een hoog kunstzinnig peil, maar dragen ook bij aan gemeentelijke, provinciale, nationale en zelfs internationale uitstraling, meldt de jury die door de gemeente Tytsjerkteradiel benoemd werd.
De prijs zelf is een geldbedrag cheque van 950 euro, plus een replica van het kunstwerk ‘De omrin fan it wetter’ van Frans Ram.
De breiende dames, die net zo’n beetje hun achtste seizoen achter de rug hebben, leverden afgelopen winter bijzondere ‘breisels’ aan het Fries Museum. De dames breien bovendien voor projecten in het oosten van Hongarije: de opbrengst van hun werk gaat daar naar toe.
De ploeg heeft ook een educatieve taak op zich genomen: de dames geven breiles op het Friesland College in Leeuwarden aan toekomstige leerkrachten, die vervolgens de breikunst weer kunnen doorgeven aan (jonge) kinderen. Ook geven de dames af en toe les op basisscholen.
De producten van het breicafé zijn volgens de jury zowel kunst, design, als mode en zelfs meer dan die drie, want ze betreffen ook: educatie, historie, standvastigheid en professionaliteit.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor aansprekend werk op kunstzinnig gebied, zoals beeldende kunst, muziek, literatuur, Fries en meer. De jury bestond deze keer uit: Marian Hulshof (beeldend kunstenaar), Paula Voorthuijsen (bestuurslid St. Karakteristyk Tytsjerksteradiel) en Eric Sinnema (uitvinder).

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 3 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 3 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 4 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 5 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 20 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 21 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 22 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23