Afbeelding

Harkemase Boys wil spel op hoogste amateurniveau

Nieuws

Appie van der Veen denkt na over de gevolgen die de nieuw ingevoerde voetbalpiramide van de KNVB heeft voor Harkemase Boys. (Foto: Klaas Rozema)

Niet landelijke divisie, maar topklasse amateurs is het doel

Harkemase Boys wil spel op hoogste amateurniveau

HARKEMA – In 1971 werd de tweede divisie in het betaald voetbal opgeheven. Veertig jaar later voert de KNVB een nieuwe voetbalpiramide in, met een nieuwe landelijke (tweede) divisie met veertien topklassers en vier teams uit de beloftencompetitie. “Het bereiken van de nieuwe landelijke divisie is niet onze ambitie”, zegt Appie van der Veen, voorzitter van Harkemase Boys.

Door Jelle Jeensma

De voetbalpiramide wordt  in het seizoen 2016-2017 werkelijkheid. De KNVB verwacht dat de doorstroming tussen betaald voetbal en amateurvoetbal beter wordt.
Ook komt er een promotie- en degradatieregeling tussen de Jupiler League en de nieuwe landelijke divisie.

Beloftenteams van de betaald voetbalorganisaties spelen straks ook in de nieuwe landelijke divisie, de topklasse en de hoofdklasse, waarin Harkemase Boys uitkomt.
Appie van der Veen vindt het begrijpelijk dat de KNVB de beloftenteams mixt met de amateurs. “Maar het kan ook competitievervalsing met zich meebrengen. De ene keer staat er een beloftenteam met veel spelers van de eerste selectie en een andere keer speel je tegen een ploeg met alleen maar aanstormende talenten.” Van der Veen denkt dat potjes tegen de beloftenteams van bijvoorbeeld Almere City FC en FC Emmen weinig toeschouwers zullen trekken.

“Die tegenstanders leven niet zo bij onze supporters. Ik denk dat het beloftenteam van SC Cambuur en FC Groningen wat meer aanspreekt. Ons publiek ziet toch het liefst derby’s tegen Drachtster Boys, ONS Boso Sneek, Flevo Boys en ACV. Of tegen clubs als IJsselmeervogels.”

Topklasse is mooi

Harkemase Boys wil een stabiele hoofdklasser zijn. “Daarvoor hebben we een stevig fundament gelegd”, zegt Van der Veen. De ambities om opnieuw topklasser te worden zijn er zeker.

Ook in de nieuwe voetbalpiramide blijven er twee landelijke amateurtopklassen. “Ik ben voor een noordelijke en zuidelijke topklasse. Dan ontstaan er derby’s in een topklasse met een regionale uitstraling. Hiermee kunnen ook veel kosten worden bespaard. De reisafstanden tussen de topklassers zijn te groot”, zegt Van der Veen.

Doorstroming naar de landelijke divisie is geen must voor Harkemase Boys, vindt de voorzitter. “Dat vraagt veel investeringen. We moeten onze organisatie dan zakelijker inrichten, de accommodatie moet worden aangepast en we moeten werken met spelerscontracten. De charme van de vereniging, die nu drijft op vrijwilligers, verdwijnt dan.”

Spelen tegen beloftenteams op vrijdag ziet Van der Veen niet zitten. “Onze supporters willen zaterdag een wedstrijd zien tegen een aansprekende tegenstander.”

Transfersommen

De nieuwe competitieopzet verplicht amateurclubs in de topklasse vier spelers een contract van twaalf uur per week te geven. Daardoor ontstaat er een arbeidsverhouding. Van der Veen heeft geen moeite met deze voorwaarde, mocht Harkemase Boys topklasser worden. “Dan moet je transparant zijn naar de spelersgroep over de contracten. Een veel scorende spits zal eerder een contract krijgen dan een verdediger die op de bank zit. Andere selectiespelers kunnen ook een contract verdienen. Misschien kun je zelfs alle spelers wel een contract aanbieden, als het financieel haalbaar is.”

“Door onze sponsorgroep leggen we ook nu al spelers vast, maar het gaat om onkostenvergoedingen,” zegt Apppie van der Veen. “Harkemase Boys kan voor spelers en trainers een springplank zijn naar het betaalde voetbal.”

Amateurclubs kunnen in de toekomst werken met transfersommen. Wanneer een speler wordt verkocht krijgt de club een vergoeding. Van der Veen meent dat de KNVB hierin zijn doel voorbij schiet. “Het wordt allemaal te zakelijk. Straks komen er nog spelersmakelaars in beeld bij amateurclubs”, meent Van der Veen.

Voetbalpiramide een feit

Nu het besluit over de voetbalpiramide is genomen wil Harkemase Boys daarin meegaan. “Niet alle details zijn bekend, daarover willen we meedenken”, zegt Van der Veen, die twee jaar geleden de voorzittershamer overnam van Pieter Spinder. Hij is tevreden over de organisatorische en sportieve ontwikkeling van zijn club. Ook de sponsorgroep, die de spelersgroep faciliteert, kent een opgaande lijn. “Er zijn veertien nieuwe sponsors bijgekomen”.
Social Media

Harkemase Boys doet veel aan promotie. “Op Twitter hebben we meer dan 4300 volgers en ook op Facebook verschijnen veel reacties. Op onze ClubApp is veel informatie te vinden. Halverwege de competitie heeft Harkemase Boys alle kansen op de titel in de hoofdklasse.

“De thuisoverwinning tegen DVS’33 heeft de supporters met een goed gevoel de feestdagen in laten gaan”, zegt Van der Veen. Harkemase Boys is meer dan alleen het eerste elftal, benadrukt de voorzitter. “Het tweede team zou op een hoger niveau moeten spelen en we zien graag dat spelers uit Harkema aanhaken bij het hoge niveau van de eerste selectie.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 1 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 22 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren