Afbeelding

Tweede leven voor oudste boerderij van Burgum

Nieuws

Evert Hoekstra, Johanna Reitsema en hun kinderen bekijken de bouwtekening voor hun nieuwe huis. (Foto’s: Klaas Rozema)

Tweede leven voor oudste boerderij van Burgum

BURGUM – Het is één van de meest bekende panden in Burgum: het oude boerderijtje aan de Swanneblom, midden in nieuwbouwwijk Burgum West. De bar slechte staat van het monumentale pand rechtvaardigde sloop, maar er werd anders besloten. Nu krijgt de oudste boerderij van Burgum (gebouwd rond 1680), een tweede leven. Hoe historisch besef en liefde voor een oud pand gemeente, makelaar en huidige eigenaars bij elkaar bracht.

Door Wies Kooistra

‘It spultsje fan Lijkele de Hoop’, zoals het boerderijtje in de volksmond bekend staat, wordt omringd door de nieuwbouwwoningen van Burgum West. De grond voor deze nieuwe woonwijk werd in fasen aangekocht, met als laatste stap de landerijen rondom het boerderijtje. De erfgenamen van De Hoop wilden de grond echter alleen samen met het pand verkopen. Aldus geschiedde.

“We hadden bij de planontwikkeling van Burgum West al rekening gehouden met de historische waarde van het boerderijtje en hadden het daarom al opgenomen in het verkavelingsplan”, vertelt Tytsjerksteradiel-medewerker Oeds Postma. “Maar nu de gemeente ook eigenaar van het pand was geworden, hadden we nog meer mogelijkheden om dit ‘Burgumer erfgoed’ te behouden.”

Makelaardij Zantman kreeg de opdracht een koper te zoeken die bereid was het boerderijtje te renoveren, mèt behoud van de karakteristieke uitstraling. Het bijzondere pand vroeg om een andersoortige verkoopstrategie, vertelt Herman de Vries. “We zijn actief op zoek gegaan naar geschikte kopers: mensen die een gevoel bij het pand hadden en die meer zagen dan een gedateerde inrichting en zwaar achterstallig onderhoud.”
Evert Hoekstra en Johanna Reitsema uit Garyp voldeden aan die beschrijving. Het stel kwam op het spoor van het boerderijtje, toen ze op zoek waren naar een bedrijfswoning voor hun rietdekkersbedrijf. Het was liefde op het eerste gezicht. Daar had het kunnen eindigen, als het stel in het vervolgtraject niet alle medewerking had gekregen en Hoekstra prijst wat dat betreft de insteek van gemeente en makelaar. “Toen we onze plannen voorlegden, bleken we echt op één lijn te zitten.”

Het ontwerp van Architectenbureau Adema uit Dokkum laat de contouren van het pand onaangetast. Door de stal bij het woongedeelte te betrekken ontstaat een moderne en ruime gezinswoning. Hoekstra en Reitsema zijn van plan zoveel mogelijk authentieke elementen te behouden, waaronder bedsteewanden en Delftsblauwe tegels. De herstelde dakbalken moeten een blikvanger vormen in het nieuwe interieur. “Ze zijn het historische hart van de boerderij.”
Als alles volgens planning verloopt, viert het gezin Hoekstra-Reitsema Kerst 2015 in hun nieuwe woning. Maar voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. “Je kunt beter vragen: wat hoeft er níet te gebeuren”, glimlacht Hoekstra. Het stel krijgt bijstand van Bouwbedrijf en restauratiebedrijf De Terp. Eigenaar Frank Riemvis is onmisbaar in het project, vertelt Hoekstra. “Door deze aannemer zijn we namelijk ook bij Architectenbureau Adema terecht gekomen.”

Wie nu een kijkje neemt aan de Swanneblom, kan alleen maar constateren dat Evert Hoekstra en Johanna Reitsema een megaklus op hun schouders hebben genomen. “Gelukkig beleven we er veel plezier aan. Dat moet ook wel, want anders moet je er echt niet aan beginnen. Bovendien is het een geweldig gevoel dat we zo’n historische boerderij een tweede leven kunnen geven.”

 

Actueel

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 50 minuten geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 1 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 2 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 3 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 4 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 19 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 20 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 20 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 20 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 23 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 23 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen gisteren
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30