Afbeelding

Kerstmode 2014: een allegaartje aan materialen

Nieuws

Klaar voor het kerstgala! V.l.n.r.: Anna Manon Schut, Esther Kits, Aranka Harmens en Froukje Koeckhoven. Afwezig: Carmen Wiersma. (Foto: Klaas Rozema)

“Deze kerst is de trend: glitters en pailletjes, evenals bontjes, kant en leer.”
Kerstmode 2014: een allegaartje aan materialen

LEEUWARDEN – Het jaar loopt op z’n eind en de onvermijdelijke feestdagen dringen zich aan ons op. Voor velen een van de weinige gelegenheden in het jaar om eens goed uit te pakken qua kleding. Maar dat een ‘little black dress’ altijd kan, dat weten we iedereen zo langzamerhand wel. Wat kunnen we doen om eens origineel en toch nog stijlvol voor de dag te komen op dat spetterende kerstgala?

Door: Grietje de Jong-Taekema

Vier studentes van ROC Friese Poort weten alles van het uiterlijk. Esther Kits zit in het derde jaar van de opleiding tot kapster. Ze vind het belangrijk er verzorgd uit te zien en staat daarvoor dan ook iedere dag extra vroeg op. Ze helpt ons vast op weg: “Deze kerst is de trend: veel glitters en pailletjes, evenals bontjes, kant, glans en leer. Er zijn zelfs jurkjes die helemaal bedekt zijn met pailletten.” Alles is mogelijk, zolang je maar let op wat bij jouw gelaatskleur en postuur past. De winkels mogen dan namelijk wel volhangen met klein zwarte jurkjes, met glitters en andere versiersels, maar: “Die zijn echter alleen geschikt voor slanke dames. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 40/42, bij de kledingkeuze moet daar wel rekening mee worden gehouden,” vertelt lerares Froukje Koeckhoven. “Belijning is erg belangrijk. Accentueer de taille, dan vallen brede heupen al veel minder op. Zorg voor mooie mouwen van een doorzichtig materiaal, bijvoorbeeld kant.” Carmen Wiersma (eerstejaars van de kappersopleiding) vult aan: “Zwart kleedt af, en te wijde kleding maakt juist breder omdat de lijnen van het lichaam dan niet meer zichtbaar zijn.” Froukje: “En een jurk hoeft natuurlijk niet persé, een broek mag ook. En dan bijvoorbeeld een voile broek, die wijd valt en afgemaakt is met glitters en pailletten. Of een strakke leren broek met mooie hakken eronder.”

Overal glitters

Op het gebied van accessoires kan alles, als het maar creatief is. Froukje nam bijvoorbeeld eens een armband met strasssteentjes en verwerkte deze in haar haar. Esther won een kapperswedstrijd door een donut (een rond nephaarstuk, red.) open te knippen en deze in de lengte in het haar te verwerken, samen met enkele grote bloemen. “Helemaal hip zijn de zogenaamde ‘Mise en dior tribal’-oorbellen, die aan de achterkant van het oor groter zijn dan aan de voorkant,” vertelt Carmen. Anna Manon Schut (derdejaars schoonheidsverzorging): “Ook bij de sieraden komen de glitters die de mode domineren terug: alles is ‘shiny’ en bewerkt met strasssteentjes.” De schoenmode laat twee duidelijke trends zien: hoge boots en pumps met een extreem hoge hak en een plateauzool.
‘Smokey eyes’

Aranka Harmens (eerstejaars schoonheidsspecialiste) geeft make-up tips: “Qua make-up zit je met kerst altijd veilig met glitters en veel zwart.”  Esther vult aan: “Smokey eyes zorgen voor een mysterieus effect. Nagels zijn helemaal trendy met een moderne variant op de klassieke French Manicure. Deze is normaal met een witte rand en een transparante lak op de rest van de nagel. Tegenwoordig kan het ook met twee verschillende kleuren: bijvoorbeeld pastelinten met glitter.” Zo passen de nagels perfect bij de rest van de outfit.

Nonchalante krullen

Haarkleuren zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de kleur van de huid. “Wel opvallend is dat veel vrouwen hun haar donkerder verven als de winter er aankomt,” vertelt Carmen. “Trends zijn dit jaar: veel bruintinten, asblond en ook verschillende kopertinten.” Vaak wordt het haar met kerst opgestoken. Esther: “Dit kan in 2014 natuurlijk ook, maar leuker is het om het haar slechts half op te steken en losse krullen uit het kapsel te laten hangen, eventueel nonchalant vastgezet met speldjes met diamantjes en bloemen.” Froukje: “Ik geef sinds kort een nieuw vak: Advies en styling, waarbij ook naar voren komt hoe belangrijk het is dat de haarkleur bij de kleur van het gezicht past. Ook leren de studenten bij dit vak de stijl van de klant herkennen. En daar kan het kapsel dan weer op worden aangepast.” Het belangrijkste is dus: wees creatief, maar wees bovenal jezelf. Het is moeilijk van een feest te genieten als je rondloopt in kleding waar je je niet lekker in voelt, met een kapsel dat niet bij je past.

Benefietgala

Afgelopen maandag konden de meiden al hun eigen tips uitproberen tijdens het benefietgala dat gehouden werd bij het ROC De Friese Poort aan de Wilaarderweg in Leeuwarden. De opbrengst was bestemd voor Blessed Generation: een organisatie waar een oud-docent van de school, Ria Fennema, zich voor inzet. Zij vertrok in 2001 vanuit Hurdegaryp naar Kenia om daar een weeshuis over te nemen.

 

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 18 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 19 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30