Afbeelding

Deze week schrijfmarathon Amnesty International

Nieuws

Amnesty-leden tonen de bedankposters van personen die geholpen zijn door de schrijfavonden van Amnesty. V.l.n.r.: Aukje Land-Hoekstra, Etje Toonstra, Aafke Koopmans-Hoekstra en Atsje Algra. (Foto: Klaas Rozema)

Deze week schrijfmarathon Amnesty International

GARYP – Op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, houdt Amnesty International de Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Onder andere in Garyp en Earnewâld.

“Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty”, vertelt Aafke Koopmans van de Amnesty-groep in Garyp. “Miljoenen zijn er geschreven. Met deze brieven werd met succes om vrijlating van gewetensgevangenen gevraagd en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. De brieven gaven tevens hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. De brieven bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.”

Op zaterdag 13 december worden er onder andere in Garyp en Earnewâld brieven geschreven. Van 8.30 uur tot 12.00 uur in Garyp bij Slagerij Pals Wagenaar aan de Inialoane 17. Van 8.30 uur tot 12.00 uur in Eernewâld bij supermarkt COOP aan de Wiidswei 7. En van 13.00 uur tot 17.00 uur in Garyp bij Elzinga Garyp aan de Greate Bourren 32.
Dit jaar wordt de schrijfmarathon onder andere gehouden voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten van Amerika. Hij kreeg 35 jaar gevangenisstraf wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, zoals videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad.

Schrijven kan helpen

Ook wordt geschreven voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting.

Vorig jaar

In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. Ook in Nederland werden brieven geschreven. Op 160 verschillende plekken in Nederland werd geschreven voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Op het Amnesty-kantoor in Amsterdam schreven ruim zevenhonderd mensen, onder wie vele prominenten, brieven tijdens de 24 uur durende marathon.

Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij. Zij voerde actie tegen huisuitzettingen en werd veroordeeld omdat ze een aanslag zou hebben beraamd, iets waar geen enkel bewijs voor was. ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja om mijn vrijlating vroegen en dat Amnesty International zich sterk voor mij heeft ingezet.’

Meer in de regio

Er zijn meer acties in de regio. Zo wordt in Garyp op 10 december vanaf 19.30 uur een fakkeltocht gehouden. De start is op het Unicumplein.
En vrijdag 12 december staat Amnesty Burgum vanaf 16.00 uur en zaterdag 13 december vanaf 10.00 uur met petitielijsten in de bibliotheek.
Op zondag 14 december liggen de petitielijsten in de Burgumer kerken.
In Hurdegaryp kan men woensdag 10 december van 15.00 tot 19.00 uur meedoen in MFC ‘It Maskelyn’.
In de Doopsgezinde Kerk in Drachten organiseert Amnesty International Drachten woensdagavond 10 december om 20.15 uur een decemberconcert van gemengd koor Allégresse.

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32