Afbeelding

KV It Fean na een helft uitgeblust

Nieuws

Jelte de Vries scoort voor Quick’21 17-16. Daarna kan It Fean niet meer aanhaken in de tweede helft. Gerwold Hyl-kema (links) wordt gevolgd door Marc de Vries (nummer 3) van It Fean. In het midden bij de korf Remco van der Veen,  rechts Froukje Veenema van Quick’21 en Manon van der Veen (nummer 12) en Margriet Helfrich van It Fean (nummer 8). (Foto: Klaas Rozema)

OUDEGA – Korfbalvereniging It Fean staat na vijf wedstrijden nog steeds met lege handen. De korfballers uit Surhuisterveen speelden een bijzonder goede eerste helft tegen Quick’21, dat nog niet helemaal bij de les was. In de tweede helft werd It Fean overlopen en verdween de kleine voorsprong als sneeuw voor de zon. Quick’21 won afgetekend met 27-18.

Door Jelle Jeensma

It Fean promoveerde afgelopen seizoen naar de tweede klasse van de veldkorfbalcompetitie en heeft het moeilijk op dit niveau. “Quick’21 was in de eerste helft iets sterker, maar onze afronding was goed, daarna schakelde Quick’21 een tandje bij”, zegt Gerjan Gorter, de trainer-coach van de Feansters.
Gorter denkt dat het tij nog wel is te keren. “Onze vereniging komt net kijken in de tweede klasse en we gaan nog punten pakken.” It Fean heeft een aardig ploegje. Gorter: “De dames hebben snelheid, power en gogme, bij de heren is dat iets minder. Het is jammer dat onze beste heer is vertrokken.” Niets wees er in de eerste helft op dat er een degradatiekandidaat aan het werk was, want It Fean speelde fris van de lever en deed technisch en tactisch niets onder voor de tegenstander. Bij Quick’21 liep het niet zoals het moest. De Oudegasters speelden slordig, hadden te vaak balverlies en het schot was niet doeltreffend.

Quick’21 zag de tegenstander uitlopen naar 2-5 door rake schoten van Anneke Tamsma, Margriet Helfrich, Remco van der Veen, Hillebrand Wiersma en Manon van der Veen. Daarna zette Quick’21 de inhaalrace in.  Gerwold Hylkema was de meest opvallende speler bij de Oudegasters. Hij nam het voortouw en was verantwoordelijk voor een groot deel van de productie. Zijn ploeggenoot Sjoerd Pool was in de eerste helft minder op dreef, maar zat in de tweede helft helemaal in de ‘flow’ en scoorde toen een serie belangrijke treffers.

Quick’21 zag de achterstand in de eerste helft oplopen tot 7-11. Na dit elfde doelpunt van de beweeglijke en altijd aanspeelbare Meike Lettinga, kwam Quick’21 iets beter in de wedstrijd, nadat er 8-12 op het scorebord stond. Met een 11-12 achterstand kon Quick’21 de kleedkamers opzoeken.  Na rust liet Quick’21 een ander gezicht zien. De Oudegasters speelden in een hoger tempo, lieten de bal sneller rondgaan en hadden de zuiverheid van hun schot aangescherpt. It Fean kon Quick in het begin van de tweede helft nog bijbenen. De gelijkmakende treffer van Manon van der Veen (16-16) was het laatste belangrijke wapenfeit van It Fean.

De treffer van Jelte de Vries betekende het kantelpunt in de wedstrijd. Nadat het 17-16 voor Quick’21 was geworden stortte It Fean min of meer in. Quick’21 daverde door en vooral Sjoerd Pool was nu helemaal los. Ook Froukje Veenema liet zich gelden met  twee rake schoten. It Fean zat er conditioneel  doorheen, waardoor de nauwkeurigheid in de aanvallen ontbrak en er weinig werd gescoord. Quick’21 speelde de wedstrijd gemakkelijk uit: 27-18.

Trainer Lennert Westerhof van Quick’21 was over de eerste helft minder tevreden. “We waren te ongeduldig bij het zoeken naar kansen. ’t Fean was een lastige tegenstander, hun dames waren sterk en hielden onze speelsters af van aanvallende acties.” Over de tweede helft was hij content. “Toen kwamen de goede spelers aan schot.” Zijn opdracht is dat zijn spelers een hoog tempo draaien in hun vak. “Iedereen moet aan de bal komen en de scorende spelers moeten in stelling worden gebracht.” Bij vlagen loopt de dynamische aanvalstactiek goed. “Maar die fases moeten langer worden.”

Quick’21 oogde fitter dan de tegenstander en dat is geen toeval volgens  Westerhof. “We zijn fit en trainen hard. We hebben een goede en gedreven spelersgroep en er is ambitie om in de eerste klasse te spelen.”

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 10 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 10 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 12 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 14 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 15 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 16 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 17 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 17 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 18 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12