Omstreden zorgcomplex mag doorgaan

Nieuws

Omstreden zorgcomplex mag doorgaan

ROTTEVALLE / DEN HAAG – De omstreden vestiging van een woon-, werk- en zorgcentrum aan de Ambachtsloane in Rottevalle kan doorgaan.

Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Veel omwonenden en Dorpsbelang Rottevalle kwamen eerder met een hele reeks bezwaren naar de Raad. Maar die heeft ze allemaal afgewezen.

In het project ’De Bijzondere Onderneming’ komen acht zorgwoningen, een beheerderswoning, een kantoor en dagbestedingsruimten. Het zorgcentrum moet een plek bieden aan mensen met een verstandelijke beperking die toch grotendeels zelfstandig kunnen leven en aan mensen die structuur nodig hebben.

De bezwaarmakers betwijfelen onder meer of dit project financieel wel haalbaar is, omdat er zwaar wordt bezuinigd in de zorg. En als een project niet haalbaar is, wordt het bestemmingsplan daarvoor ook niet goedgekeurd. Maar de Raad van State heeft na inzage in de financiële situatie van de onderneming het vertrouwen dat het project toch gerealiseerd kan worden.

Het grootste bezwaar tegen het project is de omvang van de bebouwing. Bovendien verziekt zo’n groot bouwblok hun uitzicht en vormt het een aantasting van de kleinschalige open omgeving.

Volgens de gemeente en de Raad van State valt de omvang nog wel mee en is de invloed op de omgeving niet zo groot. Daarbij telt voor de Raad ook mee dat al op grond van een voorgaand bestemmingsplan fors kon worden gebouwd op deze plek. Het zal wel leiden tot enig verlies aan uitzicht, maar volgens de Raad heeft niemand in ons land een blijvend recht op vrij uitzicht.

Enkele bewoners voerden bij de Raad ook aan dat een voormalige wethouder jaren geleden heeft toegezegd dat bebouwing van deze omvang hier niet mogelijk zou zijn. Maar de Raad stelt dat die toezegging niet door de bezwaarmakers aannemelijk is gemaakt.

Het bezwaar dat De Bijzondere Onderneming het project niet kan uitvoeren, omdat die niet over de vereiste papieren beschikt, is ook afgewezen. De Raad ziet geen reden om aan te nemen dat dit de uitvoering van het plan in de weg staat.

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 16 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 18 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 20 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 22 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00