Afbeelding

Fryske Olympiade: drie Friese sporten centraal

Nieuws

Evert Wilstra, de man achter het idee voor de Fryske Olympiade, Hij bedacht de Olympiade in het kader van Fryske Fiersichten. (Foto Klaas Rozema)

Fryske Olympiade: drie Friese sporten centraal

BURGUM – De eerste Fryske Olympiade moet een topsport- en publieksevenement van allure worden, dat een vaste plaats krijgt op de Friese sportagenda. Drie traditionele Friese buitensporten – kaatsen, skûtsjesilen en fierljeppen – zijn op 14 en 15 juni te zien op het terrein aan de ‘Wide Ie’, beter bekend als It Djippe Gat.

De beste Fryske kaatsers, skûtsjesilers en fierljeppers nemen het individueel tegen elkaar op en ze vormen teams met sporters van andere disciplines. Die teams staan onder leiding van een bekende captain. De meeste teamcaptains zijn bekenden uit de sportwereld.

De Fryske Olympiade is een idee van oud-fierljepper Evert Wilstra uit Bakkeveen, die donderdagavond de teamloting verrichtte voor de competitie van de Fryske Olympiade. Het door Wilstra uitgekozen evenemententerrein is niet alleen het decor van topsport. Vrijdag kunnen basisschoolleerlingen kennismaken met de drie sporten en zaterdag is er muziek, theater en activiteiten. Elske DeWall en de Doelleazen treden zaterdag na de huldiging op in de feesttent.

De sportbonden werken enthousiast mee aan het evenement. “In unike kâns om trije Fryske sporten op it tablo te setten en it biedt de taskôger prachtige fiersichten”, zegt Jouke Jansma van it Frysk Ljeppers Boun. “Foar de fierljeppers is it in útdaging om harren bêste prestaasje del te setten op de Olympiade.”
Geen regen en ietsje wind

Het weer wordt een belangrijke factor. “Te min wyn is net geunstich foar it skûtsjesilen, mar as it te hurd waait hawwe de ljeppers der tefolle lêst fan. By reinwaar kinne de ljeppers net springe om’t se dan gjin grip hawwe op de pols.” Jansma hoopt dat het kwartje meteorologisch de goede kant op valt en het evenement een vervolg krijgt.
Sport, cultuur en educatie

Peter de Jong, voorzitter van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS), onderstreept het culturele en educatieve karakter van het evenement. “Bern kinne sa leare hoe’t de sporten ta stân kommen binne.” Bovendien krijgt de Friese identiteit in de Olympiade extra profiel, zegt De Jong. “Sile en fieljeppe hawwe mei wetter te meitsjen en keatsen wurdt foaral yn de greidhoeke beoefene.”
Acht skûtsjes

Er doen vier SKS-skûtsjes mee met de Olympiade: d’Halve Maen en de Twee Gebroeders uit Drachten, It Doarp Grou en de Twee Gebroeders van Earnewâld.
Ook de skûtsjes van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) zullen in het strijdperk treden. “Naast het IFKS-kampioenschap doen de skûtsjes mee aan andere wedstrijden, zoals Lemmer Ahoy. De Olympiade past goed in de opzet. De skûtsjes zullen veel bekijks trekken”, zegt vice-voorzitter Ab Borg van de IFKS.

Door Jelle Jeensma

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 2 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 4 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 5 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 5 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 6 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 7 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 10 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 11 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 12 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00