Teloorgang De Westermar roept emoties op

Headlines

BURGUM - De verwoestende brand die vorige week woensdagnacht sporthal De Westermar in de as legde heeft voor veel beroering gezorgd bij de gebruikers, zoals sporters en scholen. De gemeente Tytsjerksteradiel zoekt met sportclubs naar oplossingen.

Na het inferno is De Westermar volledig verwoest. Ook het kunstgrasveld van voetbalclub BCV naast de sporthal liep schade op en is nog steeds onbespeelbaar. De gebruikers van de sporthal reageren ontzet. "Dit is een grote klap voor onze vereniging, het brengt veel emoties teweeg. De Westermar was onze thuisbasis en onze korfbalhistorie ligt hier", reageert Mathilde van der Zee van korfbalclub Vlug en Vaardig uit Garyp.

Vlug en Vaardig kwam meteen na de brand in actie toen zaaltrainingen en wedstrijden wegvielen. "We hebben zaalruimte gevonden in Leeuwarden", vertelt Van der Zee. Vlug en Vaardig speelt nu op het veld, maar in november begint de zaalcompetitie voor de eerste selectie. "Dan hopen we uit te wijken naar andere sporthallen, zoals die in Hurdegaryp, Damwâld en Feanwâlden. Het wordt een enorme puzzel."

Bart van den Burg van sportvereniging DFS uit Burgum, noemt de brand een drama. DFS heeft meerdere takken van sport, zoals vijf competitievolleybalteams en een korfbalteam. De volleyballers kunnen terecht in Feanwâlden. "Ook volleybalclubs uit de omgeving zijn getroffen door de brand", zegt Van den Burg. Hij vindt dat een eigentijds en energiezuinig complex moet worden gebouwd. "De technische staat van de oude sporthal is nu geen erfenis meer."

Jaap Middel van de gemeente Tytsjerksteradiel vertelt dat de oorzaak van de brand nog niet bekend is. "De sporthal was verzekerd en we zijn met de verzekeraar in overleg. De gemeenteraad zal een besluit nemen over nieuwbouw. Met de sportverenigingen hebben we contact en gebruikers en omwonenden zijn geïnformeerd. Of het kunstgrasveld deels kan worden hersteld of helemaal vervangen, moet worden onderzocht." De gemeente Tytsjerksteradiel heeft de voetbalvelden schoongemaakt rond De Westermar. Er lagen nog brandresten. In overleg met de voetbalclubs BCV en VV Bergum zijn de velden gisteren vrijgegeven. Ook wordt noodverlichting aangelegd voor drie van de acht velden.

Afbeelding
Concert Egerländerkapel Die Dorfplatz Musikanten in Hurdegaryp Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Theun de Vries-lezing van Sander Terphuis over vrijheid en verzet Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Friese begroting 2023 realistisch en terughoudend Politiek 15 uur geleden
Afbeelding
Open dag Cultuurcentrum de Wâldsang Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Waterpark Zwartkruis is met A+++-vakantievilla’s klaar voor ‘energiebewust recreëren’ Zaken 17 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 27 sep, 18:51
Afbeelding
Friese oud-studenten RUG en ‘de taalkracht van het Fries’ Algemeen 27 sep, 13:57
Afbeelding
Oudega aan het water steeds meer zichtbaar Algemeen 27 sep, 12:00
Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 27 sep, 11:07
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 27 sep, 10:20
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 27 sep, 07:30
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58