Teloorgang De Westermar roept emoties op

Headlines

BURGUM - De verwoestende brand die vorige week woensdagnacht sporthal De Westermar in de as legde heeft voor veel beroering gezorgd bij de gebruikers, zoals sporters en scholen. De gemeente Tytsjerksteradiel zoekt met sportclubs naar oplossingen.

Na het inferno is De Westermar volledig verwoest. Ook het kunstgrasveld van voetbalclub BCV naast de sporthal liep schade op en is nog steeds onbespeelbaar. De gebruikers van de sporthal reageren ontzet. "Dit is een grote klap voor onze vereniging, het brengt veel emoties teweeg. De Westermar was onze thuisbasis en onze korfbalhistorie ligt hier", reageert Mathilde van der Zee van korfbalclub Vlug en Vaardig uit Garyp.

Vlug en Vaardig kwam meteen na de brand in actie toen zaaltrainingen en wedstrijden wegvielen. "We hebben zaalruimte gevonden in Leeuwarden", vertelt Van der Zee. Vlug en Vaardig speelt nu op het veld, maar in november begint de zaalcompetitie voor de eerste selectie. "Dan hopen we uit te wijken naar andere sporthallen, zoals die in Hurdegaryp, Damwâld en Feanwâlden. Het wordt een enorme puzzel."

Bart van den Burg van sportvereniging DFS uit Burgum, noemt de brand een drama. DFS heeft meerdere takken van sport, zoals vijf competitievolleybalteams en een korfbalteam. De volleyballers kunnen terecht in Feanwâlden. "Ook volleybalclubs uit de omgeving zijn getroffen door de brand", zegt Van den Burg. Hij vindt dat een eigentijds en energiezuinig complex moet worden gebouwd. "De technische staat van de oude sporthal is nu geen erfenis meer."

Jaap Middel van de gemeente Tytsjerksteradiel vertelt dat de oorzaak van de brand nog niet bekend is. "De sporthal was verzekerd en we zijn met de verzekeraar in overleg. De gemeenteraad zal een besluit nemen over nieuwbouw. Met de sportverenigingen hebben we contact en gebruikers en omwonenden zijn geïnformeerd. Of het kunstgrasveld deels kan worden hersteld of helemaal vervangen, moet worden onderzocht." De gemeente Tytsjerksteradiel heeft de voetbalvelden schoongemaakt rond De Westermar. Er lagen nog brandresten. In overleg met de voetbalclubs BCV en VV Bergum zijn de velden gisteren vrijgegeven. Ook wordt noodverlichting aangelegd voor drie van de acht velden.

Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15