Harsta State met op de voorgrond Haarlems klokkenspel, een echte stinzenplant.
Harsta State met op de voorgrond Haarlems klokkenspel, een echte stinzenplant. Foto: ingezonden

Harsta State in Hegebeintum binnenkort geopend voor publiek

Cultuur

Stichting Terp Hegebeintum stelt al sinds jaar en dag het archeologisch steunpunt en de romaanse kerk op de terp open voor bezoek. Vanaf eind oktober wordt hier nog een onderdeel aan toegevoegd. Na een grondige restauratie zal de eens zo lommerrijke Harsta State worden opengesteld voor publiek.

Stichting Terp Hegebeintum runt vanuit het kennis- en informatiecentrum de openstelling van het archeologisch steunpunt met informatie over terpen en de terp van Hegebeintum in het bijzonder en de fraaie Romaanse kerk. Dit wordt binnenkort aangevuld met de mogelijkheid een bezoek te brengen aan Harsta State. 

In 2018 werd Hendrick de Keyser Monumenten eigenaar van de State. Om tuin en state te behouden werd het pand door het echtpaar Van Riemsdijk geschonken aan de landelijk opererende monumentenvereniging. Na uitvoerig onderzoek naar het gebouw en de vroegere bewoners en een grondige restauratie, is de state nu klaar om haar gasten te ontvangen. Je kunt straks een deel van het huis bezoeken en bovendien kun je zelfs in de state overnachten. Naast de salon die voorzien is van uniek houtsnijwerk in Lodewijk XVI-stijl, is de tuin met de stinzenplanten ook absoluut het bezichtigen waard. Dat de kerk en de state onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, blijkt uit de unieke rijke collectie rouwborden die in de kerk hangen. Ze behoren tot de families die in de loop der eeuwen op Harsta State hebben gewoond.

De verbondenheid van dit bijzondere cultureel erfgoed van terp, kerk en state, maakt dat je dit ensemble niet los van elkaar kunt zien. Om die reden zijn Stichting Terp Hegebeintum en Hendrick de Keyser Monumenten een samenwerking aangegaan. Zij trekken samen op in de openstelling van terp, kerk en state en hebben met elkaar een vrijwilligerscoördinator gezocht en aangesteld. Vanaf 1 oktober zal Liesbeth ten Wolde uit Hurdegaryp de vrijwilligers van het kennis- en informatiecentrum, kerk en de (tuin)vrijwilligers van de Harsta State coördineren.

De state is vanaf 28 oktober geopend voor publiek. Zie voor openingstijden van het bezoekerscentrum op www.hegebeintum.info/home. Meer informatie over de state vind je op: www.hendrickdekeyser.nl.

Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15