Zing het mee: "Kom, der mar op út en wês der by"

Cultuur

DOKKUM - Zondag 23 september, maandag 24 en dinsdag 25 september staat er in Dokkum op het terrein van het Harddraverspark een grote circustent. Dezelfde tent staat eerder in het jaar ook een drietal dagen in Heerenveen en in Leeuwarden. Onder leiding van Syb van der Ploeg (zanger van De Kast) en zanger/gitarist/songwriter Piter Wilkens komt daarin een groots muziekspektakel: SimmerTime.

Door Karoline van den Donker

Misschien ken je het festival nog van achttien jaar geleden. Toen organiseerden Syb en Piter namelijk ook al een SimmerTime, in het kader van Simmer 2000. Deze zomer herhalen ze het succesvolle evenement met het oog op Culturele Hoofdstad 2018.

Twee uur, drie talen
SimmerTime is een twee uur durend, drietalig muziek- en theaterprogramma. Het is ook een dagje uit: op het festivalterrein is van alles te beleven. "It Bêste fan Fryslân", vat Piter samen. "Meets en greets." Televisie-kok Reitse Spanninga stuurt de catering aan en gaat onder meer Fryske Priuwerijkes organiseren. De hapjes en drankjes zijn ecologisch verantwoord en bij voorkeur gemaakt van biologische producten. "Duorsumens is in belangryk ûnderwerp by SimmerTime", vertelt Syb. Verderop in dit artikel hierover meer, maar nu eerst waarom SimmerTime wordt georganiseerd, juist in 2018.

"Fryslân fan de takomst"

SimmerTime is 'Mienskipsgefoel'
In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 vinden er talloze mooie voorstellingen plaats. Het thema 'mienskip' kan echter naar mening van Syb en Piter meer naar voren komen. "Krekt dat mienskipsgefoel wie sa sterk by SimmerTime yn it jier 2000", zegt De Kast-zanger. "Dêrom organisearje wy nochris in SimmerTime yn it jier fan de Kulturele Haadstêd."

"Wy meitsje al mer as fjirtich jier diel út fan it kulturele hert fan Fryslân", verwoordt Syb. "Wy steane midden yn de Fryske mienskip en wolle it hert fan de Fryske kultuer by de minsken bringe."

Oog voor de nieuwe generatie
Simmer 2000 werd georganiseerd om geëmigreerde Friezen - 'Friezen om utens' - eervol te ontvangen in hun 'heitelân'. Ze kregen een fantastisch programma voorgeschoteld. Het muziekspektakel SimmerTime maakte hiervan deel uit.

Rients Gratama, Maaike Schuurmans, Piter Wilkens en De Kast brachten met hun muziektheater van toen heel wat emoties los. "Wy hawwe fan dit evenemint in dvd en twa cd's makke. Dêrfan binne 80.000 items ferkocht," vertelt Syb om de impact te demonstreren.

"Dat wolle wy wer dwaan", zegt Piter Wilkens, die met zijn alom bekende Friese liedjes hoge ogen scoort bij jong én oud. "Achtjin jier lyn gie it om de emigrant, dy't it Fryslân dat er ferliet werom hope te finen. No stiet de takomst fan Fryslân sintraal: hoe jouwe wy Fryslân troch oan de nije generaasje?"

Topartiesten steken de koppen bij elkaar
Piter Wilkens en Syb van der Ploeg krijgen bij SimmerTime in 2018 de medewerking van artiesten die in het jaar 2000 ook meededen. Rients Gratama is in september 2017 helaas overleden, maar zijn invloed zal zeker doorwerken bij deze nieuwe editie. De voltallige band De Kast doet weer mee, evenals Maaike Schuurmans. Nieuw Fries talent wordt ook betrokken: Johannes Rypma en de multi-instrumentalist Hubert Heeringa bijvoorbeeld.

Bonne Stienstra geeft het theaterdeel vorm, de uitvoering wordt gedaan door niemand minder dan de bekende Friese acteur Freark Smink en actrice Adriana von Bannisseht.

'De takomst fan Fryslân'
SimmerTime, met het thema 'De takomst fan Fryslân', gaat over het behoud en het doorgeven van de Friese cultuur, natuur en taal. Het programma moet geschikt worden voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking. Syb van der Ploeg: "Krekt dy eveneminten dy't foar eltsenien aardich binne, jouwe it 'mienkskipsgefoel'."

"Kritysk mei in knypeach"
Muziek speelt een grote rol en in de theatrale sketches zullen de Friezen anno 2018 zichzelf moeiteloos herkennen. "Humoristysk, kritysk en mei in knypeach", vat Syb van der Ploeg de inhoud van SimmerTime samen.

Veel veranderd in 18 jaar
Er is veel veranderd de afgelopen achttien jaar. "It jier 2000 wie echt yn in oare tiid, as it it jier 2018", zegt Syb. Social media waren er nog nauwelijks, weidevogels waren er juist meer, evenals biodiversiteit. Het typetje MUB, Man út Burgum, zal tijdens SimmerTime zorgen dat het zo actuele onderwerp 'asielzoekers' herkenbaar en vrolijk aan de orde komt in het programma waarin natuurlijk de Friese taal een hoofdrol heeft.

"Wy gien SimmerTime duorsum organisearje"

Duurzaam georganiseerd
Iets anders dat achttien jaar geleden nauwelijks werd besproken in het dagelijks leven van gewone Friezen was het thema duurzaamheid. "No wurdt ús hiele festival duorsum organisearre", zegt Piter.

Stichting JIT en MBN Production
Eigenlijk zijn het niet Syb en Piter die SimmerTime organiseren, maar de Stichting JIT, in samenwerking met MBN Producties. Stichting JIT is de stichting van Piter Wilkens en Syb van der Ploeg en staat voor 'Jouw it Troch'. "Mei dizze stichting wolle wy evenementen duorsum organisearje", vertelt Piter Wilkens. "It is ús bydrage oan de folgjende generaasje."

Dus moeten de auto's die gebruikt worden voor het festival verplicht blauwe diesel tanken bij het afleveren van de materialen. Voor de muziekinstallaties worden, waar mogelijk, accu's gebruikt die werken op zonne-energie en anders wordt gebruik gemaakt van stroom die fossielvrij is opgewekt.

"Yn de Simmertime"
Deze week lanceerde De Kast samen met Piter Wilkens speciaal voor SimmerTime het nummer 'Yn de Simmertime', een cover van Mungo Jerry uit 1970. "In hearlik nûmer, dat eltsenien sa meisjongt", zegt Piter. Uiteraard zal het deel uitmaken van de voorstelling.

Muziektheater SimmerTime: 17, 18 en 19 juli in Heerenveen | 9, 11 en 12 september in Franeker | 23, 24 en 25 september in Dokkum | Tickets: www.simmertime2018.nl

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 7 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 9 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen gisteren
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30