Drachtster Alex Postma bundelt 99 gedichten

Cultuur

DRACHTEN - Alex Postma (64) publiceert met 'Draw the line' een bundel met 99 gedichten, voornamelijk Nederlandstalige en enkele Engels- en Friestalige en ook een Duitstalig gedicht. Het titelgedicht 'Draw the line' ('trek' of 'teken de lijn') is trouwens Nederlandstalig en is qua inhoud opvallend concreet in vergelijking met veel andere gedichten. Toch begint dit gedicht, afgezien van de titel, met 'Misschien' en eindigt met de regel 'Ik weet het nog niet'.

Door Gerrit van der Meer

Postma brengt de lezer vaker ietwat in verwarring. Bijvoorbeeld met het woord Ruach, de titel van een gedicht. Met behulp internet is snel te ontdekken dat het Hebreeuws is en letterlijk 'luchtbeweging' betekent, maar daarmee ook: wind, adem, geest. Dat is inderdaad precies het onderwerp van het betreffende gedicht.

"Vroman en Szymborska
ynspiraasjeboarnen"

'Tat twam asi' is ook zo'n titel: die blijkt uit het Hindoeïsme te komen en Sanskriet te zijn en zoveel te betekenen als 'wat ben ik'? Dat vraagteken laat Postma hier weg. Ook het gedicht doet dat. Hier juist geen twijfel. Of moet het gedicht helpen om de twijfel de kop in te drukken?

Postma schrijft op de achterkant van zijn bundel, pastorale theologie te hebben gestudeerd aan de NHL in Leeuwarden. De theologie is in vele van de gedichten terug te vinden. "Ik ha my ferdjippe yn it Bahai-leauwe", vertelt hij in een kort vraaggesprek. De 'stichter' is de Perzische Bahá'u'lláh, die rond 1840 verkondigde dat de 'grote' godsdiensten één zijn en dat er ook maar één God is.

Muziek en literatuur zijn voor Postma ook inspiratiebronnen. "Sûnder dat ik harren neifolgje wol, bewûnderje ik it wurk fan de Nederlânsk-Amerikaanske dichter Leo Vroman en fan de Poalske Wislawa Symborszka" (Nobelprijs voor literatuur in 1996). In tegenstelling tot die beide dichters gebruikt Postma soms wél 'grote' woorden, zoals 'Want van U is het Visioen en het Lied van Vuur / In de Aanwezigheid van ieder Heilig Uur / Waarlijk, Zo is Het.' (De laatste regels van het gedicht 'Onze Vader, Alaha'.

Humor
Het zijn echter niet alléén grote woorden. Het gedichtje met de intrigerende titel 'Code 44.55.66' is een humoristisch aandenken aan een verblijf aan de Zwarte Zee.

Aangrijpend
De paar Friestalige gedichten zijn inhoudelijk aangrijpend, maar worden helaas ietwat bedorven doordat Postma de Friese spelling niet beheerst. Bedoelt hij bijvoorbeeld met 'tiennen' feitelijk 'triennen' (tranen) of 'teannen' (tenen)? Zo blijft er voor de lezer in ieder geval iets te raden over.

'Draw the line' is voor 20 euro te bestellen in de boekhandel. Het is keurig vormgegeven, in een hard kaft. Het omslagontwerp is van de auteur, die het boekje ook zelf uitgeeft, vooreerst in een oplage van zestig exemplaren.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 14 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 15 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 15 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 16 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 18 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 20 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 20 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 21 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34