Stinzenflora-app met heel veel informatie

  Cultuur

LEEUWARDEN - De lente is in aantocht. De eerste bolletjes komen voorzichtig weer boven de grond en kondigen het voorjaar met zijn vrolijke vroegbloeiers aan. Op 9 februari werd het nieuwe Stinzenflora-seizoen officieel geopend in Friesland. Bij 'De Schierstins' in Feanwalden werd een nieuwe gratis Stinzenflora-app gelanceerd.

Stinzenflora is de verzamelnaam van de mooie, kleurrijk bloeiende bolletjes die vroeger door rijke adel van ver werden gehaald.
Het Nederlandse klimaat en de bodem bleken voor sommige soorten aan te slaan: sneeuwklokjes, holwortel en bostulp bijvoorbeeld, zijn ondertussen in heel Nederland te vinden.

In het vroege voorjaar bloeien ze vaak uitbundig bij buitenplaatsen, kloostertuinen en oude boerderijen.
De nieuwe Stinzenflora-app die gratis beschikbaar is voor android-telefoons, geeft een prachtig en compleet overzicht van de Nederlandse Stinzenplanten. In deze app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven, met land van herkomst en bijzonderheden. De app is gemaakt met Stinzenflora-kenner Heilien Tonckens en heeft prachtige foto's van natuurfotograaf Wil Leurs.

Boerenkrokus, lenteklokje of daslook zijn met de app makkelijk te herkennen, door te zoeken op bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Speciaal vanwege de bijzondere band met Fryslân zijn de Friese Stinzenplanten ook in het Fries beschreven. Daarnaast zijn er overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. De Stinzenflora-app is gratis te downloaden in Google Play via de link Stinzenflora-app.

Meer berichten