Erik Mol exposeert grafiek op expositie Off Key

Cultuur


DRACHTEN – Beeldend kunstenaars van het Grafisch Atelier Friesland exposeren momenteel hun grafische kunst in De Galerij van De Lawei in Drachten. Eén van de exposanten van de tentoonstelling Off Key is Erik Mol uit Hurdegaryp, van wie onder andere zes lino's zijn te zien.

Door Jelle Jeensma

De grafiek van de deelnemende kunstenaars laat uiteenlopende stijlen zien, maar de werken hebben gemeen dat de drukkunst in alle gradaties van zwart en wit wordt getoond. Erik Mol (62) maakt voornamelijk abstract werk, waarin vorm en ritme bepalend zijn. Zijn werk doet soms denken aan dat van de vermaarde grafische kunstenaar Maurits Escher, maar het heeft een eigen karakter en stijl. Mol noemt zijn werk 'redelijk wiskundig'. Wie het observeert ziet waarom, want het vormen- en lijnenspel is knap en doordacht.

"Uit organische vormen ontstaat beweging en ritme en daardoor een abstractie. Mijn intentie is om een boeiend, leuk en spannend werk voor de toeschouwer te scheppen", zegt Mol. De figuratieve aanpak is bij zijn grafiek minder ver weg dan het op eerste gezicht lijkt. "Dat blijft toch de basis om abstract werk te maken." Naast de lino's zijn acht andere werken van Mol te zien in De Lawei. Hij noemt ze 'Huizen van verloren grafiek', samengesteld met werk van verschillende kunstenaars, onder wie José Witteveen. Het maken van grafiek is een ambachtelijk werk, dat laag voor laag ontstaat. Bij het maken van een lino wordt een afbeelding uitgesneden uit linoleum. De delen die niet worden uitgesneden, worden ingerold met drukinkt, waarna met de drukpers de voorstelling op papier komt. "Het is een bewerkelijk proces met meerdere gedrukte lagen. Met computertechnieken kan dit resultaat niet worden bereikt, omdat de gelaagdheid van de afbeelding alleen met druktechniek zichtbaar kan worden gemaakt", zegt Mol. De lino's in De Lawei zijn zwart-wit. "Dat geeft de essentie van het werk weer. Kleurenlino's maak ik ook, één daarvan is te zien in de Slotmakersstraat 12 in Leeuwarden".

Mol maakt zijn werk in het Grafisch Atelier Friesland in Leeuwarden, een open werkplaats voor kunstenaars aan de Haniasteeg in Leeuwarden, waar ook cursussen en workshops worden gegeven. "De apparatuur om van techniek te wisselen is daar aanwezig. Ik ben nu ook bezig met litho's en daar is weer een specifieke drukpers voor nodig", vertelt Mol.
Hij vertoont zijn werk regelmatig op tentoonstellingen. "Inschrijven kan via internetsites. Je moet daarvoor wel geselecteerd worden, maar in de grafische wereld gaat het leggen van contacten gemakkelijk. Ook heb ik al meerdere keren in het buitenland geëxposeerd. Grafisch werk is oprolbaar en gemakkelijk te versturen."

De expositie Off Key in de Galerij van De Lawei duurt tot en met zondag 3 december. Naast werk van Erik Mol is grafiek te zien van Mark Algra, Dik Hageman, Saskia van Montfort, Herman Noordermeer, Pieter Ploeger, Anke van Westerlaak en José Witteveen. Zaterdag 18 november geeft kunsthistorica Renske Bakker een lezing over grafische kunst.

Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 18 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 19 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 20 uur geleden
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 21 uur geleden
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 uur geleden
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 23 uur geleden
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen gisteren
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum.
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum Algemeen 21 apr, 19:59
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde. Foto ter illustratie.
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde Algemeen 21 apr, 19:55
Een moment uit de wedstrijd van Kollum tegen LTC
Kollum blijft steken op gelijkspel tegen 9 man van LTC Algemeen 21 apr, 19:43