Open Monumentendag Tytsjerksteradiel

Cultuur

EARNEWALD - In het tweede weekend van september beleeft de Open Monumentendag haar eenendertigste editie. Het thema van dit jaar gaat over boeren, burgers en buitenlui. Rond dit thema heeft de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel samen met veel andere vrijwilligers een programma rond het dagelijks leven van vroeger gemaakt.

Een zevental eigenaren van bijzondere monumenten in Earnewâld, Garyp en Sumar zetten de deuren van 10.00 tot 17.00 uur open. Er is op zaterdag 9 september voor jong en oud veel te zien en te beleven. Geniet van deze dag bijvoorbeeld eens op de fiets! Er is een mooie route uitgezet langs de monumenten en het fietspontje in Earnewâld vaart de hele dag. Ook met de auto of zelfs te voet zijn alle monumenten bereikbaar. Op www.openmonumentendag.nl onder Tytsjerksteradiel vindt u het hele programma en de routebeschrijving.

Het centrale informatiepunt is bij het Toeristenbureau in Earnewâld. De tocht voert u ook naar (of van) het Landbouwmuseum/ bezoekerscentrum It Wiid in Earnewâld, waar u nog veel meer over het vroegere boerenleven en over het gebied de Alde Feanen te weten kunnen komen. In Earnewâld krijgt u uitleg in het piepkleine museum It Kokelhûs. Orgelmuziek klinkt uit de erachter geleden Agneskerk, ook een bezoek waard. In Garyp mag u een kijkje nemen in het huis van kunstschilder Klaas Koopmans (1920-2006). Wist u dat er vroeger witte nonnen in Sigerswâld woonden? In de kerk van Garyp hoort u hier een verhaal over. Over het behoud van een authentieke boerderij aan de Heerenweg in Sumar krijgt u 'achter' uitleg van de Monumentenwacht. Iets verder aan de Heerenweg komt u meer te weten over uilenborden en rietdekken. In Sigerswâld ziet u op een voorname boerderij hoe een herenboer zich verplaatste met rijtuig en paard.

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 15 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 17 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 20 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 22 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00