Buick brandweerauto geadopteerd door stichting

Cultuur

DRACHTEN – Tot 1956 bleef de Drachtster brandweer branden blussen met een Buick brandweerauto, bijna dertig jaar eerder aangeschaft. Nu is deze iconische brandweerauto een historische en nog steeds rijdende bezienswaardigheid. De oldtimer is eigendom van de gemeente, maar wordt op 18 juli overgedragen aan de Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer Drachten.

Door Jelle Jeensma

De Stichting is opgericht om oud brandweermateriaal uit de regio Drachten te onderhouden en aan het publiek te tonen. De Buick is het paradepaardje. "Deze oldtimer is het toonbeeld van ouderwets handwerk, moderne brandweerauto's zijn uitgerust met elektronica", zegt Hendrik van Rijs, die bijna dertig jaar voor de brandweer werkte en één van de initiatiefnemers is van de stichting, die vijf bestuursleden heeft.
De officiële overdracht van de Buick is op 18 juli om 20.30 uur bij de brandweerkazerne aan de Loswal in Drachten, waar de brandweerauto gestationeerd is. "Zowel de Veiligheidsregio Fryslân, waar de Drachtster brandweerkazerne onder valt, als de gemeente Smallingerland heeft geen financiële mogelijkheden de Buick te onderhouden. In dat beheer moet de stichting nu voorzien. De Veiligheidsregio blijft er wel bij betrokken", vertelt Van Rijs.

De Buick model 28-24 six werd in 1927 in gebruik genomen. Twee jaar eerder was hotel 'De Pijlaars' aan de Noorderbuurt tot de grond afgebrand, omdat het brandweermateriaal te weinig bluscapaciteit had. De gemeenteraad besloot de Buick 28-24 six, een brandweerauto met een grotere pompcapaciteit, aan te schaffen. De Buick, met het zwaarst leverbare chassis, was bijna drie keer zo duur als een T-Ford, maar de kwaliteit was veel beter. De auto werd geplaatst in de tot brandweerkazerne verbouwde school aan de Noordkade in Drachten. In de Tweede Wereldoorlog werd alle koper en brons van de Buick rood geverfd, om te voorkomen dat de Duitse bezetters er wapens van zouden maken. Na de oorlog bleef de brandweerauto tot 1956 dienst doen.

Jaren later, in 1985, werd de brandweerauto rigoureus gerestaureerd. De verdwenen originele radiateurdop aan de voorkant werd vervangen door een ander exemplaar, nadat een oldtimerfanaat, die radiateurdoppen spaarde, een afgietsel had gemaakt. In 2012 werd nog een grote opknapbeurt uitgevoerd. De oldtimer blust allang geen branden meer, maar wordt van stal gehaald bij verschillende activiteiten.

De Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer Drachten verhuurt de brandweerauto regelmatig. "De brandweermannen zitten dan in originele kleding op de auto", aldus Van Rijs. Bij trouwerijen, tentoonstellingen, oldtimerbeurzen, optochten, jubilea, ceremonies en andere evenementen is de Buick een trekpleister. "Daarnaast hopen we op de steun van sponsors en donateurs, zodat we het onderhoud goed kunnen blijven uitvoeren", zegt Van Rijs. Wie de Buick wil boeken of bezichtigen dan wel informatie wil, kan contact met hem opnemen, via e-mail: hvanrijs@hotmail.com, tel. 0512-518260 of 06-29238228.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 6 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 7 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 7 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 8 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 9 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 11 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 12 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 13 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34