Zelfs de techniek wordt door de jeugd zelf verzorgd

Cultuur

KOLLUMERZWAAG - Masquerade Theater uit Kollumerzwaag heeft vrijdag 7 juli de première van opnieuw een 'iepenloftspul'. Dit jaar speelt de jeugdtoneelploeg het magische sprookje 'Tsjoensters fan Ie'.

Het wordt een bijzonder recyclestuk dat in het weekeind van 7 en 8 juli (9 juli succes/ slechtweer optie) en 14 en 15 juli (16 juli succes/ slechtweer optie) ten tonele wordt gebracht.

Kom ook op 7, 8,14 of 15 juli

De jongeren van Masquerade Theater wilden dit jaar graag een sprookje spelen. Er werd afgesproken dat alle leden zelf gingen opschrijven welke personage ze gingen spelen. "Twee meisjes die hetzelfde soort zwarte haar hebben, besloten dat ze op het toneel weleens zusjes wilden zijn. Een andere speler wilde een heks worden die allergisch was voor haar eigen toverdrankjes. 'Gurbe & Loltje' meldden zich ook aan: ze zijn nog volop bezig met hun experimentele teksten. "Wat goed is, houden we er in", vertelt regisseur Bianca Wiersma.

Zij schreef naar aanleiding van de wensen van de jongeren het verhaal, maar de jongeren hielden volop gelegenheid hun eigen teksten te formuleren of aan te vullen.

Geheel vrijblijvend is een en ander vervolgens niet. "We hebben een scene met schaapwolven, waarbij de speler dol is op shoarma en kebab. Hij bedacht dat hij met zijn tong 'lekker' zou likken. Een goed idee, maar dat spelen we dan wel helemaal uit", vertelt Bianca Wiersma. Natuurlijk werd het steeds meer hilarisch en op een gegeven moment wilde de speler de scene toch maar weer schrappen. "Ik stimuleer ze dan om stappen te zetten", vertelt Bianca. "De scene blijft er in. Het is prachtig om te zien hoe de jeugd daardoor grote stappen voorwaarts maakt in hun toneelspel. Ze ontwikkelen zich gemakkelijker dan volwassenen die vaker beperkt worden door schaamte die ze niet zouden moeten hebben."

De sprookjesverhalen van de Masquerade-leden werden gecombineerd met bekende sprookjes en authentieke Friese 'mearkes'. Zo ontstond een verrassend, magisch, nieuw sprookje. De instrumenten, kostuums, rekwisieten en decor werden allemaal gemaakt van gerecycled materiaal, uiteraard door de spelers zelf. Het heeft creatieve creaties opgeleverd, een waar ervaringsspektakel voor het publiek.

Van jeugd, voor jeugd

Masquerade Theater (opgericht in 2013) is een jeugdtoneelploeg met het motto 'van de jeugd, voor de jeugd'. Zij doen alles zelf, van grime en kapsels tot de techniek. Ook de muziek is door henzelf gecomponeerd en uitgevoerd. De jongeren zijn tussen de 9 en 19 jaar en woonachtig in Dantumadiel, Dongeradiel, Kollumerland en Achterkarspelen. Ook het bestuur bestaat uit jeugdigen. Samen spelen zij het stuk, begeleiden de voorstelling, verzorgen de PR en bijvoorbeeld subsidieaanvragen.

De locatie, Foarwei 183 te Kollumerzwaag, is open vanaf 19.30 uur en de voorstellingen starten om 20.00 uur.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21