DG kerk Holwerd in actie voor komst Roemenen

Cultuur

HOLWERD - Tweede Pinksterdag, Fietselfstedentocht, onder andere dwars door Holwerd: voor de Doopsgezinde gemeente van Holwerd, Blija en Ternaard aanleiding om een verkoping te houden in de kerk.

De opbrengst van 580 euro is bestemd voor het tijdelijk kunnen huisvesten van 'Hongaarse' Roemenen van de 'partnergemeente' Nagyajta in Roemenië. Die komen volgend jaar, begin september, een week naar Fryslân, mede in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Vandaar dat de kerkdeuren wijd open werden gezet. De duizenden fietsers konden er terecht om koffie of thee of fris en gebak te kopen en te nuttigen. Maar er waren ook tweedehands artikelen, boeken, Roemeens aardewerk en handwerk te koop.

De Unitarische Gemeente in het dorp Nagyajta in het Hongaars sprekende deel van Roemenië heeft sinds 2010 een intensief contact met de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland. Samen dragen zij het 'ouderenproject in Nagyajta, Roemenië'. Sinds 1 januari 2016 is dit partnerschap uitgebreid met de Doopsgezinde Gemeenten van Holwerd (+ Blija en Ternaard), Hallum en Stiens en heet nu 'Klavertje vijf' ofwel in het Hongaars 'Lóhere öt'.

Het ouderenproject helpt ongeveer vijftig tot zestig ouderen in Nagyajta, ongeacht kerkelijke achtergrond. Ouderenzorg staat in Roemenië in de kinderschoenen en werd vanouds door de eigen familie geregeld. Veel kinderen vertrekken van het platteland om elders werk te vinden, ook in het buitenland. Ouderen blijven dan onverzorgd achter.

In Nagyajta zijn twee thuiszorgwerkers actief, die de hulpbehoevende ouderen bijstaan. Het project wordt gedragen en gefinancierd door de vijf genoemde kerken samen en is ondergebracht in het kerkelijk diaconale werk van de provincie Kovasna.

De Friese Doopsgezinde Sociëteit (FDS) werkt ook aan een diaconaal centrum, dat gevestigd zal worden in het nieuw te bouwen medisch centrum van Nagyajta. Tot nu toe is de materiaalopslag voor de thuiszorgwerkers en het kantoortje van de diaconie gevestigd in de vochtige kelder van het gemeentehuis van de burgerlijke gemeente Nagyajta.

Maar de twintig tot dertig bezoekers die volgend jaar in Holwerd en omstreken en op Ameland worden verwacht, zullen vooral dansen en citer spelen: het is een (jonge) groep van volksdansers en muzikanten. "Kultuer ferbynt", vat Giel van Leerzem van de Doopsgezinde gemeente kort samen.

Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Broekster Boys zeer effectief tegen d' Olde Veste: 5-1 Algemeen gisteren
Afbeelding
Herfstfair ter ere van 10-jarig bestaan Noord-Friese Winkeltjesroute Algemeen 25 sep., 13:00