Ambachtsfestijn is afsluiter van 'Vakmanschap'

Cultuur

BURGUM - Zaterdag 10 juni organiseert het Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum een festijn waar de vrijwilligers zelf ook reikhalzend naar uitkijken: Het Ambachtsfestijn. Het is een van de grootste publieke evenementen die de stichting tot dusver organiseerde. Het is de afsluiting van de huidige expositie 'Vakmanschap in Tytsjerksteradiel'.

Evenement-commissielid Melvin van der Veen en vormgeefster Amanda Boonstra zijn twee van de vrijwilligers die het al weken druk hebben met de voorbereidingen.

Gedreven vrijwilligers

De zesentwintigjarige Amanda Boonstra komt uit Bitgum. Hoe ze vanuit daar bij Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum is beland? "Toen men hier een paar jaar geleden op zoek was naar een nieuwe eindredacteur voor het kwartaalblad, schreef ik een mail. Uiteindelijk kwam ik bij de PR-afdeling als grafisch vormgever", vertelt ze. Momenteel werkt Amanda ook aan haar afstudeeropdracht. "Het is wel even druk om tussendoor posters en flyers en dergelijke te ontwerpen, maar dat hoort er bij. Het belooft een leuke happening te worden."

Melvin van der Veen uit Hurdegaryp, 31 jaar oud, is al bijna tien jaar vrijwilliger bij het Burgumer museum. "Ook ik ben hier ooit met een afstudeerscriptie begonnen, voor mijn Bachelor Archeologie", lacht hij. Zijn collega-vrijwilligers hebben hem voor de Ambachtsdag gebombardeerd tot 'evenement-coördinator'.

'Vakmanschap Tytserksteradiel'

Met het Ambachtsfestijn wordt de expositie 'Vakmanschap in Tytsjerksteradiel' afgesloten. Bij expositie staan de Burgumer bedrijven Sonac Burgum, Westra Interieur, Douma Zaden en Hoogland Uitvaartkisten in de 'spotlight'.

Van stoomwals tot lenzenslijper

Tijdens het Burgumer Ambachtsfestijn zijn diverse spectaculaire ambachten te zien. De wegenbouw is vertegenwoordigd met een heuse stoomwals, onder stoom. "Je zult deze zaterdag regelmatig de stoomfluit horen", verwacht Van der Veen.
Er komt meer. "De brandweer komt met een wagen, en er is een bijpassend springkussen voor de kleintjes. Daarnaast zijn er demonstraties hout draaien, spinnen, zeil maken en lenzen slijpen. Wie weet mogen volwassenen en kinderen hier en daar de vaklui helpen. Het is de bedoeling dat het een ware belevenis wordt!"

Kaarten kunnen tot 9 juni online in de voorverkoop met korting worden gekocht via www.observeum.nl. Op de dag zelf kan dat aan de kassa.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 13 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 14 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 14 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 15 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21