Coureurs prolongeren winst in autocross Sumar

Cultuur Sport

SUMAR – De traditionele autocross in Sumar werd Pinkstermaandag een zegetocht voor vier coureurs die vorig jaar ook op de hoogste trede van het podium stonden. In de regioklasse, de standaardklasse, de vrije standaardklasse en bij de dames hadden de winnaars dezelfde namen.

Door Jelle Jeensma

Piet Tel uit Oudega (Sm.) prolongeerde zijn eerste podiumplaats in de regioklasse. In de finale had Tel zichzelf al een goede positie aan de buitenkant van de startrij verschaft na drie gewonnen manches. "Een goede startpositie is belangrijk", wist de coureur. Vorig jaar won hij eindelijk de regioklasse en de vorm die hij vorig jaar etaleerde, heeft hem niet verlaten. Hoe verklaart hij het succes? "Achterwielaandrijving en een middenmotor maken deze race-auto sneller", zegt Tel.

Max Verstappen kan nog een puntje zuigen aan de coureur uit Oudega, want in de finale trapte Tel flink op het gaspedaal en zijn bochtentechniek zag er ook gaaf uit. Onbedreigd won hij voor de tweede keer achtereen de regioklasse. "Zonder mijn team zou ik dit niet hebben gekund. Het zijn allemaal vrienden, die hun eigen taak hebben en mijn Toyota repareren." Ook zijn sponsors zijn onmisbaar. "Het Scraphunter Racing Team van de familie Wilkens, de familie Elzinga en Autoservice Baron", somt hij op.

Andries Wilkens uit Kootstertille is al een paar jaar een klasse apart in de standaardklasse. Hij won voor de tweede achtereenvolgende keer in Sumar. Ook het jaar daarvoor was hij al de beste, zodat hij nu een hattrick heeft voltooid. In de finale bood Hendrik Hansma uit Jelsum nog enig verzet, maar Wilkens was niet te houden.
Het crosstalent zit in de genen van de familie Wilkens, want zoon Wesley was de beste bij de junioren. Ook op de coureur Abe van Dijk uit Vegelinsoord stond geen maat. Net als vorig jaar won hij de vrije standaardklasse.

Bij de dames gaf Rennie Kooistra uit Garyp geen krimp. Ze kreeg stevige concurrentie van Alien Wiegersma uit Drachten, maar was na een aantal gewonnen manches toch de beste. Vorig jaar won ze ook al de damesklasse.

Nieuwe klasse

De bangerstoxklasse werd vorig jaar ingevoerd en geeft de cross nieuwe impulsen. Eelco van der Veen, die ook de massastart won, werd winnaar. Kees Paulusma uit Sumar, één van de initiatiefnemers, denkt dat de cross in Sumar nog wel wat meer vernieuwing kan hebben. "Met de organisatie denken we na over het combineren van de regio- en de standaardklasse. Dat zou dan een nieuwe lowbudgetklasse kunnen worden, die ook bereikbaar is voor crossers die eenmalig aan een wedstrijd willen meedoen. Dit willen we nog verder uitwerken, een naam voor deze categorie hebben we nog niet."
In de massastart van de bangerstox was het weer lachen geblazen, want de coureurs deden hun best niets van hun bolide over te laten. De auto's werden dan ook in elkaar geschoven als sardineblikjes.

Wierd de Vries uit Sumar ontbrak niet bij deze cross. De vierentachtigjarige De Vries is één van grondleggers van de cross in Sumar en stelt ieder jaar het terrein beschikbaar. "Natuurlijk is er veel veranderd, de auto's zijn veel sneller geworden", zegt de nestor.
 

Uitslagen:

Regioklasse: 1. Piet Tel, Oudega (Sm.). 2. Wilco Visser, Opeinde. 3. Matthijs Kuiper, Nijega.

Standaardklasse: 1. Andries Wilkens, Kootstertille. 2. Hendrik Hansma, Jelsum. 3. Arjen Kooistra, Garyp. Vrije standaardklasse: 1. Abe van Dijk, Vegelinsoord. 2. Jan Gerrit Kloosterman, Garyp, 3. Jan Verbruggen, Emmeloord.

Dames: 1. Rennie Kooistra, Garyp. 2. Alien Wiegersma, Drachten. 3. Nienke van der Gang, Hantumhuizen.

Junioren: 1. Wesley Wilkens, Kootstertille. 2. Rinus van der Wal, Garyp. 3. Dirk Hazenberg, Stroobos.

Bangerstox: 1. Eelco van der Veen, Dokkum. 2. Wiebren Edens, Siegerswoude. 3. Rutger Balt, Sint Jacobiparochie.

Massastart: 1. Wieger de Vries, Drachten.

Massastart bangers: 1. Eelco van der Veen, Dokkum.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 6 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 7 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 7 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 8 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 9 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 11 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 12 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 13 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34